Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Mükelleflerden Bakan Temizel'e

Kadıköy'den bir grup 'esnaf, tüccar ve imalatçı' imzasıyla aldığımız mektubu aynen yayınlıyoruz. Mektubun muhatabı Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'dir.

‘‘Mali Milat ile ilgili olarak, büyük miktarda döviz ve nakit resmileşti. Böylece hayali ihracatçılar, devlet bakanlarını dolandıranlar, Amerika'da mülkü olan büyüklerimiz, eroin tüccarları ve rüşvetçiler trilyonlarını saklama sıkıntısından kurtuldular. Onlara 'nereden buldun' diye sorulamayacak. Ayrıca onlar ile ilgili geçmişe dönük bir vergi incelemesi de yapılamayacak. Çünkü onların Maliye elemanları tarafından denetlenecek evrak, belge, fatura ve defterleri zaten yoktur.

Bizler ise yüksek vergi oranları ve enflasyona rağmen vergi mükellefi olan, ayakta kalmaya çalışan, resmi defter ve belgeleri olan, esnaf, tüccar ve imalatçılarız. Beş yıl boyunca her an denetlenebiliriz. Geçmişe dönük istemeden de olsa eksiklerimiz olmuştur. Hepimizin desteklediği ve bir reform olan, yeni Vergi Yasası ile vergi oranları düşmüştür. Bu karar bizleri yok olmaktan kurtarmıştır. Büyük bir mükellef grubu, gelir ve giderini gerçek olarak beyan edecektir.

Geçmiş dönemlerde, devleti soyanlara, ödediğimiz vergiler kafi gelmediği için devletimiz sürekli borçlanmakta idi. Sizlerin bu soygunlara artık izin vermediğinizi bilmekteyiz.

Cumhuriyetimiz'in 75. yılında mükellef ile Maliye'nin barışması çok yerinde olacaktır. 1993-94-95-96 ve 97 yıllarına ait vergi matrahlarının artırılması ve bu yıllara ait vergi incelemelerinin yapılmaması, yeni vergi yasasını tamamlayacaktır. Böylece devlet büyük bir vergi gelirine sahip olacağı gibi mükellefler bunun karşılığını önümüzdeki yıllarda fazlasıyla vereceklerdir.

Yeni Vergi Yasası ile hayali ihracatçıları, devlet bankasını soyanları, rüşvetçileri, eroin tüccarlarını, Amerika'da mülkü olan büyüklerimizi affeden Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kendi vergi mükelleflerini de geçmişe dönük olarak rahatlatmak, onların geleceğe bakmalarını sağlamak zorundadır.’’

Temizel, bu konuda ne diyecektir?

Kaşla göz arasında 230

milyar götüreceklerdi

DİYARBAKIR Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü'ndeki bir ihalenin öyküsünü anlatalım:

Hani-Koki İçme Suyu Projesi ihaleye çıkarılır. Üç ay önce keşif özeti hazırlanır; 410 milyar ihale bedeli tespit edilir. Genel Müdürlük'ten, Bölge Müdürlüğü'nden tasdik edilir. İhale aşamasında ihaleye çıkarılmaz yeni bir keşif özeti hazırlanır. Bu kez keşif bedeli 640 milyardır.

Diyarbakır'da hazırlanan her iki keşif özetinin tasdikinde Bölge Müdürü Rıfat Arıca'nın imzası vardır.

Bu keşif bedelinin hangisi doğrudur?

İlkinde 410 milyara yapılacak iş, 4 Eylül'deki ikinci ihalede nasıl 640 milyara yükseliyor?

Aynı kalemlerde nasıl bir değişiklik oluyor da, 230 milyarlık bir fark doğuyor? (Örneğin, sadece boru döşemesinde ilk bedel 136 milyarken, ikinci keşifteki bedel 1255 milyara çıkarılmış.)

Ortalık karışıyor. Genel Müdürlük, bu durumu öğrendiğinde ihale iptal ediliyor.

Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın bu konularda ne kadar hassas olduğu biliniyor. Bir kalemde 230 milyar vurmak isteyenlerin cezasını verecektir.

Bakalım, Mali Polis'in incelemesindeki Diyarbakır Köy Hizmetleri'nde daha ne vurgunlar saptanacak?

İSMET SEZGİN'e... İstanbul'dan bir grup emekli astsubay yazıyor: ‘‘2.8.1998'de Resmi Gazete'de yürürlüğe giren ek geçici madde ile 1984'ten sonra emekli olanlar hani 1. derece gösterge rakamına yükseltilecekti? Aynı şartlar altında aynı ücretle çalışıp emekli olan bizlere haksızlık yapılmıyor mu? Bu haksızlığın bir yasa ile düzeltilmesini istiyoruz.’’

ÇANAKKALE, Ezine Devlet Hastanesi'nde görevli Op.Dr. Ersan Akyayla'ya... İzinde olmasına rağmen çağrıldığında derhal gelip, kısıtlı imkânlar içinde mucizeler yaratan, benim ülkemde de halkı için çırpınan insanların varlığını gösteren sayın doktorumuza ve tüm devlet hastanesi personeline teşekkür ederim.

Mustafa DAĞ-İSTANBUL

TEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi, Mürefte Beldesi'nde yaz ayı boyunca tatlı suya hasret yaşadık. Ayrıca bizleri bir tek otobüse mahkûm etmeyip yöremiz Şarköy'e İstanbul'dan deniz otobüsü seferleri konulamaz mı?

Erdoğan ERTANTAR-TEKİRDAĞ

MİLAS İlçesi Gürçamlar Köyü ile sahil arasında 2.5 km.'lik stablize yolun asfalt yapılmasını Köy Hizmetleri veya Muğla Özel İdaresi'nden bekliyoruz.

Faruk Nafiz İPEKÇİOĞULLARI-MİLAS

GÜNÜN HABERİ

Gazeteci-yazar Doğan Tılıç, Türk-Yunan medyasında yaşanan sorunları, suyun her iki yanındaki meslektaşlarının anlattığı yakıcı öykülerle harmanlayarak, ‘‘Utanıyorum

Ama Gazeteciyim’’ adıyla kitaplaştırdı. (İletişim Yayınları)



Yazarın Tüm Yazıları