Yeter Söz Milletin!

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Şahin'den toplu konut açıklaması

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin İstanbul ve Ankara'daki ilk etap konutlarından sonra, ikinci etap konutların yapımı için arsaların kooperatiflere mi verileceği, yoksa TOKİ'nin bu arsalarda kendisinin mi konut üreteceği konusunda ‘‘Kim doğru söylüyor?’’ (17.9.1998) başlıklı yazımıza 18.9.1998 tarihi itibariyle bir açıklama gönderen Devlet Bakanı Refaiddin Şahin -dün bakanlıktan istifa etti- yanıtlıyor:

‘‘Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, ülkemizdeki konut açığının giderilmesi, orta ve alt gelir gruplarının konut ihtiyacının karşılanabilmesi için 1984-1998 yılları arasında 1 milyon 70 bin konutun üretimine katkı sağlamıştır. Üretilen bu konutların yaklaşık 40 bin adedi idarenin mülkiyetinde bulunan arsalar üzerinde inşa ettirilerek, konutu olmayan vatandaşlara satılmıştır. Üretilen 40 bin konutun da 35 bini büyük şehirlerdedir.

Ülkemizde konut artık özel sektör tarafından üretilebilir hale gelmiştir. TOKİ'nin bundan sonraki hedefi, büyükşehirlerde konut üretimini özel sektöre devretmektir. Bu yapılırken de, idarenin elindeki arsaların büyük kooperatif birliklerine devredilmesi gündeme gelmiş ve konunun hem hukuki hem de teknik boyutlarının araştırılmasına başlanmıştır. Böylesi önemli bir uygulama için de ilk etapta, ülkemizin en büyük iki kooperatif merkez birliği olan Türkkent ve Türkkonut'un görüşlerine başvurulmuştur. Konuyla ilgili inceleme ve araştırmalarımız sürmektedir. Ancak yazınızda bana atfettiğiniz ifadeleri kesinlikle kullanmadığımı, ya da söylemek istediğimin yanlış anlaşıldığını bilmenizi isterim. Bu görüşmeler sırasında, ülkemizde geçmişteki kooperatif uygulamalarında büyük sıkıntılar yaşandığını, bunlara bir daha meydan verilmemesi için konut alanında kendisini ispatlayan merkez birlikleri ile işbirliği yapılması gerektiğine işaret ettim. Yoksa TOKİ ve benim aramda herhangi bir çelişki bulunmamaktadır. TOKİ, bundan sonra özel sektörün inşaat açısından zorluk çektiği bölgelerde konut üretmeye ve ülke genelindeki konut üretimine yüksek miktarda kredi desteği sağlamaya ağırlık verecektir.’’

Devlet, Pankobirlik'i batırmak istiyor

PANCAR Ekicileri Kooperatifleri Birliği'nden (Pankobirlik) açıklama:

Ciddi mali sıkıntı içendeyken ve aynı zamanda eskimiş teknoloji ile 1991-92 yıllarında yönetimleri Pankobirlik tarafından devralınan 3 özel sektör şeker fabrikası -Amasya, Kayseri ve Konya- beş yıl kârlı çalıştırıldığı halde, son iki yılda devletçe uygulanan popülist politikalarla iflasın eşiğine getirilmişlerdir. Gerçekler saptırılarak bu olumsuz gelişmenin sorumluluğu fabrika yönetimlerine maledilmektedir. Buna neden olanlar bu duruma çözüm bulmak sorumluluğunda ve zorundadırlar.

Serbest piyasa ekonomisi kuralları yerine, yürürlükteki mevzuat gereğince, pancar alım fiyatları da, şeker satış fiyatları da devletçe belirlenmektedir. Burada maliyetler dikkate alınmamakta ve bu uygulama ile devlet fabrikaları gibi özel fabrikaların da zarar etmelerine neden olunmaktadır. Üç fabrikamız, sadece 1997 kampanyasında 187.115 ton şekeri maliyetinin altında satmış ve bu satışlardan 4.4 trilyon lira zarar etmişlerdir.

Disneyland'ı aratmıyor

MENGEN ve Devrek'i birbirine bağlayan, Türkiye'nin en uzun karayolu tünellerinden birisi olan Dorukhan Tüneli, bakımsızlıktan 'korku tüneli' haline geldi. Bu yoldan yılda iki kez geçerim. Bu yaz geçişimde; tünel zifiri karanlık içindeydi, zemini bozuktu, en korkuncu da seyir halindeyken tepeden düşen taş ve toprağın yaydığı dehşet manzarası insanı ürkütüyordu.

Meraklıların Paris'e Disneyland'a çocuklarını götürmeye gerek yok; bizim buraya gelsinler, parasız ve doğal ortamda gerçeği görsünler. Karayolları yetkililer, otoyollara zam yapmasını biliyor da tünele bakmayı ihmal ediyor.

Faik KAPTAN

-İSTANBUL

ŞANLIURFA Valisi Şehabettin Harput'a Şanlıurfa'dan bir soru... ‘‘Yerel Yenidoğuş Gazetesi Haber Merkezi Müdürü olarak ismi künyede yer alan Müslüm Abacı'yı karşınıza alıp ne olarak konuşuyorsunuz? Kendisinin öğretmen olduğunu, özel bir kurumda görev yapmasının suç olduğunu bilmiyor musunuz? Yoksa siz 'tarikatçı gazeteciler'i çok mu seviyorsunuz?’

BODRUM Clup Flipper'a çok kızıyorum. İnsanları kandırıyorlar. Davet ediyorlar, sonra da devremülk tanıtımı yapıyorlar. Sorduklarında eşimin olmadığını söyleyip, kızımla katılacağım dediğimde bir yanıt vermediler. Ben oraya zorla gitmedim, eğer satış için çağırdıklarını söyleselerdi zaten gitmezdim. Tatilde bir günüm zehir oldu. Clup Flipper'ı kınıyorum.

Nevin AKSOY-İSTANBUL

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘ Her seçim bir çeşit deneydir. Siyasette sosyal gerçek,

fiziksel gerçeğin

yerini alıyor.’’

(Erdal İnönü)













Yazarın Tüm Yazıları