Yeter söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Aşık'a soru

Adı saklı bir okurumuz, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'a soruyor:‘‘Alaattin Çakıcı, hiç Yunanistan'a gitti mi? Gittiyse bu gezisinin sigara kaçakçılığıyla bir ilgisi var mı?

TEKEL'den sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık; Çakıcı ile görüştüğünü açıkladığına göre, bu konuşmanın kaçak sigara olayı ile ilgisi olabilir mi? TEKEL 2000 sigaraları bu konunun içinde mi?’’

Anımsayalım; ‘‘TEKEL'i kimler soyuyor?’’ (22.8.1998) başlıklı yazımızda Eyüp Aşık'a bazı sorular yöneltmiş; ancak yanıt alamamıştık. Soruları bu vesile ile yineliyoruz:

‘‘Yurtdışına ihraç edilmiş gibi gösterilen sigaraların yurtdışına satıldığı ve 3 trilyonluk bir vurgun yapıldığı doğru mudur? Bu malları ihraç edilmiş gibi gösterdiği iddia edilen Dış Satış Müdürü Ünal Bey'e, yolsuzluğu nedeniyle ne gibi bir işlem yapılmıştır? Özelleştirilen dağıtımın şirketlerinden birine, para alınmadan 700 milyarlık TEKEL mamulleri verilmiş midir? Bu para TEKEL'in kasasına girmiş midir? Girmediyse o zaman TEKEL ürünleri ne olmuştur?’’

TEKEL Genel Müdürü Mehmet Akbay, TEKEL'in 656 trilyon liralık alacağına karşılık 760 trilyon borcu bulunduğunu bildirerek, ‘‘TEKEL battı’’ dediğine göre herkesin suspus olmasının nedeni anlaşılıyor.

Erdoğan, bir de şu kıtayı okusun

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ziya Gökalp'a (1876-1924) ait, Balkan Harbi'nin zor günlerinde yazılmış:

‘Minareler süngü, kubbeler miğfer

Cami kışlamızdır, müminler asker’

mısralarını, 85 yıl sonra ve durup dururken meydanlarda okuduğu için başının derde girdiğini biliyoruz.

Rahmetli Ziya Gökalp'in fikirlerine çok bağlı olduğu anlaşılan Sayın Erdoğan'ın aynı şairin gene Osmanlı döneminde yazılmış ‘‘Vatan’’ şiirini de meydanlarda okuması sanırım çok uygun olacaktır.

Vatan şiirinin ilk kıtası aynen şöyle:

‘Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur,

Köylü anlar ma’nasını namazdaki duanın...

Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kuran okunur,

Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın...

Ey Türkoğlu, işte senin orasıdır vatanın!'

Orhan KARAVELİ-İSTANBUL

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Bir süre sonra fırıncılara ceza yağacak. O zaman kimse benden aman dilemesin.’’

(Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar)

Görmek yetmiyor

icraat gerekiyor

‘SSK nasıl köstek olur’ (27.8.1998) dedikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Nami Çağan, beraberinde başta Müsteşarı, SSK, Bağkur, İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürleri olmak üzere bürokratlarıyla dün Çerkezköy, Çorlu ve Tekirdağ'a adeta çıkarma yaptı.

Çağan, bölgede 100 bine yaklaşan işçilerin sağlık sorunlarını dinledi. Kendisine, sadece Çorlu'da 420, Çerkezköy'de de 250 tesis olduğu, yaklaşık 100 bine yakın işçinin çalıştığını anlattılar. Vali Zeki Şanal'ın brifingini dinledikten sonra Çağan, bakanlığın baştan ısrarlı göründüğü 110 yataklı SSK Hastanesi projesinin 250 yatağa çıkartılmasını uygun buldu. Çorlu'ya bir ambulans, Tekirdağ'a da bir kamyonet hediye etti. Üç bloktan birinin yapımını Bakanlık olarak üstleneceklerini söyledi (Diğer bir bloğu da işadamı Kemal Şahin yaptıracak). Hastanenin bitimine kadar Çorlu'da yeni prefabrik bir dispanserin yapımı için 10 milyar çıkartacak olan Bakan'a, Çerkezköy'deki doktorlar ‘‘Eğer yardımcı sağlık personeli göndermezseniz ameliyat yapamayacağız’’ dediler. Bakan, bütçenin darlığından söz etti, ama bir şeyler yapmaya gayret edeceklerini söyledi.

Sıkıntılar görüldü, şimdi icraat dönemi başlıyor.

- ANKARA’dan okurumuz Dr. Süleyman Numanoğlu; ‘Günün Sözü’nde (6.9.1998) 'bir halk deyişi' olarak sunduğumuz dörtlüğün şair Mehmet Akif Ersoy'a ait olduğunu hatırlattı. Kendisine teşekkür ederiz.













Yazarın Tüm Yazıları