Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Kundakçı Paşa'yı affetmeyeceğiz

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, çıkarı ve hırsı uğruna RP ile hükümet kurmuştur. Atatürk ilke ve devrimleri ile laik ve demokratik cumhuriyet ağır bir tehlike altına sokulmuştur.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve halkın büyük tepkisi neticesinde Refahyol hükümeti, ayrılmak zorunda bırakılmıştır. Böylece memleket rahat bir nefes almıştır.

DYP Genel Başkanı Çiller, her gün TSK'nın değerli komutanlarına akıl ve mantıkla bağdaşmayan bir şekilde ithamlar yağdırarak onları kamuoyu karşısında küçük düşürmektedir. Hal böyleyken, emekli bir paşanın DYP'ye girmesini hayretle karşıladım. Emekli askerler sizi affetmeyecektir Kundakçı Paşa...

Durak SOYSAL-Emekli Astsubay-Kadıköy/İSTANBUL

Rantçılar galip geldi!

İstanbul 3 Numaralı Koruma Kurulu'ndaki eski üyelik görevine Danıştay kararıyla geçen ay geri dönen Yüksek Mimar Oktay Ekinci'nin görevine Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından son verildi.

Koruma Kurulu'nda 1993-96 yıllarında görev yapan Ekinci, özellikle Beykoz ve Sarıyer SİT kararlarına karşı siyasal çevrelerin kurul üyelerine yönelik tepkilerinin ardından ANAYOL'un döneminde Oktay Güner, Refahyol döneminde de İsmail Kahraman tarafından görevinden alınmıştı.

Yılmaz hükümetinin Kültür Bakanı Talay, Ekinci'den özür dileyerek kendisini 13.3.1998'de göreve iade etti... Ne var ki, kurulun toplantısı sürekli engellendi, kurul üyeliğinden alınacağı sürekli kulaklara fısıldandı. Nitekim, aradan üç hafta geçmeden üçüncü kez görevden alınıverdi.

Ekinci göreve devam etseydi, kurulun gündeminde bulunan ve özellikle Boğaziçi'nde yeni yapılaşma taleplerini içeren bazı çok önemli ve önceki yıllarda reddedilmiş proje dosyalarına da bakacaktı.

Anlaşılan rantçılar, Ekinci döneminde kötü şekilde mağdur(!) olmuşlardı. Hınçlarını fena şekilde de aldılar!

Vakko ve şapka

Bayramda Hürriyet Gazetesi köşenizde yer vermiş olduğunuz ‘‘Vitali Hakko'ya’’ başlıklı yazınız, bana hoş bir nostalji yaşattı. Yıllar önce 'Şen Şapka' mağazamızdan almış olduğu Vakko şapkayı bunca sene muhafaza eden ve 1998 yılı Nisan ayında bizlerle paylaşan değerli dostumuzu -Güler Müftüoğlu/Yalova- bizzat arayarak, kendisine mutluluğumuzu bir kez daha ifade ettik. Ayrıca, bu şapkanın kendi adıyla birlikte, çalışmaları halen devam etmekte olan Beyoğlu mağazamızda kurulacak mini müzede sergileneceğini belirterek, çalışmalar sonuçlanır sonuçlanmaz kendisiyle irtibata geçeceğimizi de ilettik.

Köşenizde böyle bir mesajı yayınladığınız için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Vitali HAKKO-Vakko Kuruluşları-İSTANBUL

Dikkat çeken dosyalar...

1993-96 döneminde Koruma Kurulu tarafından reddedilen, ancak birkaç aydır yeniden kurul gündemine alınarak görüşülmesi ve 'karar değişikliği' istenen bazı önemli konular şunlar:

Bayındır Holding'in Beykoz SİT alanındaki özel orman arazisinde 'toplu villa sitesi' projesi... (Kurul, 1995'teki SİT kararında bunu uygun görmemiş ve özel ormanda ancak günübirlik rekreasyona dönük, düşük yoğunluklu halka açık piknik, mesire vb. turizm işleri olabileceğini belirtmişti.)

Beykoz-Riva SİT alanı ve orman alanı içinde Galatasaray Üniversitesi kurulması, 1995 Aralık'ta uygun görülmemişti. Aynı talep yeniden kurul gündeminde. Yine Sarıyer ormanlarındaki üniversite ve bazı yazlık site talepleri de, kurul gündeminde bekliyor. Ayrıca, Riva'da tarım alanlarındaki yapılaşma sınırlamasını kaldıran yoğunluk getirici planlar, 1994'te Bayındırlık İl Müdürlüğü'nce onaylandıktan sonra kurulun SİT kararı nedeniyle durduğu için şimdi aynı planlar onaylanmak üzere yine kurula gönderildi.

Sarıyer SİT alanlarında Metin Kaya Çağlayan'a ait arazilerde parselasyon ve imar talepleri... 1995 SİT kararıyla uygun görülmedi, şimdi yeniden gündemde olduğu öğrenildi.

Beşiktaş İlçesi Ortaköy, Bebek, Etiler bölgesinde 1994 ve 1995'te 'yoğunlukları yüksek bulunarak' reddedilen imar planı değişikliği talepleri de Ocak 1998 ayından bu yana yeniden kurula getiriliyor. Bunlardan bazıları için de 'eski kararlardan hiç söz edilmeden' uygun bulunduğuna dair kararlar alındı.

1995'te Boğaziçi'ni tahrip edeceği için daha önce reddedilen ve ret kararı da Kültür Bakanlığı'nca -o dönem- kamuoyuna duyurulan 3. Köprü projesinin de, kurulda görevden alma günlerinde gündeme gelmesi dikkat çekici.

1995'te Kız Kulesi'nin yoğun kullanımlı bir kafeterya-lokanta olamayacağına, ancak 'müze' ve yılın belli günlerinde ziyaret edilen, simgesel etkinlikler yapılan bir kültür işleviyle restore edilebileceğine karar verilmişti. Şimdi ise tam tersi bir uygulama başlamak üzere...

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Devlet menfaat dağıtmaktan vazgeçmeli.’’

(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Başkanı Fuat Miras)













Yazarın Tüm Yazıları