Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Gülay Hanım şimdi kendisini yakacak mı?

Şişli Belediyesi'nin Araştırma Komisyonu Raporu dehşet verici bilgi ve belgelerle dolu ama trilyonluk vurgunun öteki aktörleri gizlendi.

GÜLAY Aslıtürk, ANAP'tan ihraç edileceğini öğrendiğinde kaçarak istifa ettiği geçen kasım ayının başında, ‘‘Yolsuzluğum ispat edilirse, kendimi Belediye'nin önünde yakarım’’ demişti.

Bir ANAP'lı bizi arayarak, ‘‘Ben şimdi kendisine bir çakmak göndereceğim’’ dedi.

Kimse bunu dilemiyor tabii. Gülay Hanım, 'huzur' içinde Nice'te beş ay sonra doğuracağı bebeğini bekliyor.

Şişli Belediye Meclisi'nin Gülay Atığ ile ilgili Araştırma Komisyonu'nun raporu yeterli mi?

Rapor bir kere Şişli'de dönen inanılmaz soygunun boyutlarını bütünüyle ortaya koymuyor. Anlatılanlar arasında nedense Meclis üyelerinden hiç birinin adı geçmiyor.

Komisyon üyeleri arasında ilk yazılanlardan bazı bölümlerin raporda yer alıp almamasının tartışma yarattığı biliniyor.

ÇETENİN AKTÖRLERİ

Belediye memurlarının 'suçu' daha öne çıkarılmış gibi bir izlenim ediniliyor rapordan.

Raporun dili kötü, anlatımlar karışık... Yazım işlemi tek bir elden geçmemiş, konuların sistematiği yok. Bazı şeylerin üzeri örtülmüş. Buna rağmen, beş ay sonunda ortaya konabilen belge ve bilgiler, şimdiye kadar Türkiye'de bir yerel yönetimde ortaya çıkarılan en büyük soyguna tanıklık edecek gibi...

Raporda adı geçen yıldızları 'seçilmiş' Gülay Aslıtürk, Çatalca'dan beri yanından ayırmadığı 'askeri' Altan Demirel ile 'atanmış' Oğuz Öngen... Ya buzdağının görünmeyen bölümündekiler? Belediye Meclis üyeleri Av. Cemil Can Bıçakçı (eski Başkanvekili), Halit Ayangil (Başkan Yardımcısı) ve İbrahim Koşar (eski teknik başkan yardımcısı, Başkan Cüneyt Akgün'ün danışmanı), Nimet Bulut (eski Gelirler Müdürü), Nalan Öngen (Oğuz Öngen'in eşi, eski Giderler Müdürü), Hicran Güven (eski Giderler Md. Mv., şimdiki zabıta memuru) ve Nusret Can (Daire amiri), Murat Kartalkayası (eski satın alma görevlisi)...

Ve Aslıtürk'ün Çatalca'dan gözdesi Karadeniz İnşaat.

Gülay Aslıtürk, yolsuzluk ve usulsüzlükleri tabii ki tek başına yapmadı. Her tatlı 'iş'in ardında bir Meclis üyesi oldu. Bunlar arasında muhalefet partilerinden bazı üyeler de yer aldı. Gerektiğinde Aslıtürk'ü sıkıştırıp tehdit bile ettiler; Belediye'ye mutlaka 'ihale' yoluyla bir şey sattılar ya da imarla ilgili 'avanta' aldılar. 'Faturalar' getirip, belediye kasasından bir şey götürdüler.

VURGUNUN KAYNAĞI

Bütün oyunlar öncelikle Belediye İmar Komisyonu'nda döndü, paralar bu kaynaktan bölüşüldü. Çünkü imar işlerinde rant var; daha doğrusu sonsuz para var. Bugün Belediye Meclis üyelerinden kimlerin çıkar ilişkileri sonucu hangi 'iş'in karşılığında kaç dolar/ mark aldığını Belediye'nin katlarında herkes konuşuyor. Gel de ispatla!

Komisyon raporunda suçluların adlarından çok, yapılan işlemlerin bazıları 'örtülü' olarak anlatılıyor.

(Şimdiki Başkan Cüneyt Akgün, hiç olmazsa kendi bildiği usulsüz ve yolsuzlukları komisyona anlatabilirdi.)

Bir komisyon üyesiyle konuşurken, ‘‘Olayları araştırırken, görmediğim, bilmediğim şeyleri öğrendiğimde, rakamlar karşısında dehşete düştüm’’ deme ihtiyacını duyuyor.

Ki bu Meclis üyeleri, Gülay Hanım'ı 3.5 ay boyunca ancak 76 gün Belediye'de görebilmişlerdi.

MAL BİLDİRİMİ

Bundan sonra Cumhuriyet Savcılığı'na ciddi görevler düşüyor:

- Bugünden itibaren tüm Meclis üyelerinden mal bildirimi istenmeli. 1994'te ilk Meclis toplantısına 'çulsuz' gelen kaç Meclis üyesinin cheroke jeepi veya Mercedes'i var? Bahçeşehir'de kaçının evi, yatı var?

Bazı Meclis üyelerinin, başkan yardımcılarının ve belediye memurlarının 'servetleri' üzerinde bir tespit yapılamayacaksa, bu araştırmaya 'zoraki' de olsa başlanmamalıydı... Bunu da diyen bir belediye çalışanı...

HESAPLAR NEREDE?

Bu arada akla gelen sorular sıralanıyor:

- Araştırma neden son iki yıldaki işlemleri kapsıyor?

- Raporda anlatılan yolsuzluk ve usulsüzlerle ilgili Encümen üyelerinin hiç mi suçları yok?

- Mükellefin emlak, çevre, imar harç ve para cezaları pazarlık usulü nasıl toplandı? Bu yolla alınan paralar, Belediye'nin kasasına mı, bazı kişilerin hesaplarına mı gitti?

- ŞİPA kredileri için hamiline yazılı çekle teminat veren 136 kişi, hangi işleri karşılığında bu paraları ödediler? Bu hesaplardaki milyarlar ne oldu?

- Hangi Meclis üyeleri, kendi firmalarından Belediye'ye akaryakıt sattı, Belediye'nin araçlarını sigorta yaptırdı?

- Danıştay'ın kararlarına rağmen, niçin işçi statüsündekiler müdür yapıldı?

- Belediye'nin Maya binasının kırılan dört camı yerine kimler trilyonluk cam faturaları düzenletti?

Şişli Belediyesi'nde yaşanılanlar inanılmaz gerçeklerle dolu...

YARIN: Suyun başındakiler... ŞİPA'da ne değişti? N.'nin 'havuzu'... Şile dinlenme tesisleri, havai hat, turnikeler, İnternetevi, İtalyan lireti ile çalışan tuvalet, Off shore bankacılık hesapları, Üniversal, lojmanlar, mesaj salonu, İdil inşaat, Polatlar, Akınlar... vs.













Yazarın Tüm Yazıları