Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Şişli'de vurgun

Cumhuriyet Savcılığı, Gülay Aslıtürk'ün peşine düştü, Meclis Komisyonları milyarlarca liralık yolsuzluk saptadı.

Gülay Aslıtürk'ün uygulama ve işlemleriyle ilgili olarak 15 Ekim 1997'de kurulan Şişli Belediyesi Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının sonuna geliniyor. Sanıyoruz açıklandığında ortaya büyük bombalar düşecek.

Beş aydır süren komisyon çalışmalarında baştan umutsuzluk hakimdi. Komisyon tarafından, yazdıklarımızla ilgili olarak bizden ‘‘belge ve bilgi’’ istendiğinde şaşırmamak elde değildi.

Parti gruplarının bu işlerden haberdar olduğunu sanıyorduk. Ancak öyle olmadığını gördük. Yakın çevreleri dışında nelerin döndüğünden bilgileri olmuyordu, bazılarının dışında...

Resmi olanlar dışındaki parasal tüm işlemler, aslında Fatma Girik döneminde asfalt işletmeciliği için kurulan ŞİPA üzerinden geçiriliyordu.

Milyarlar elden alınıp, veriliyor, ŞİPA tam bir çiftlik gibi yönetiliyordu.

ANAP Şişli İlçe Başkanlığı, çeşitli yolsuzlukları dolayısıyla Gülay Hanım'ın görevden alınarak hakkında soruşturma açılmasını istiyordu.

Gülay Aslıtürk, eşinden boşanıp, adı sayısız hayali ihracat olaylarına karışan Orhan Aslıtürk'le evlenip, hamile olduğunu açıklamasından sonra ortaya çıkan usulsüzlük ve yolsuzluklar karşısında fazla dayanamadı ve Şişli Belediye Başkanlığı'ndan istifa etti.

Halbuki, Çatalca ve Şişli'den sonra hedefi Büyükşehir Belediye Başkanlığı idi. Bu konuda siyasi araştırmalar bile yaptırıyordu.

Gülay Hanım, istifasını vermeden önce ŞİPA'ya ait üç otomobil dolusu belgeyi yanında götürdü.

O günden bugünlere gelindi. Yerine ANAP'lı A. Cüneyt Akgün seçildi.

MÜFETTİŞLERİN SORUŞTURMASI

Bir yandan Meclis araştırması sürerken, bir yandan da Mülkiye müfettişleri olaya el koydu. Ancak yeterince bir ilerleme kaydedilemedi.

Ta ki, bir ay öncesine kadar...

Hem komisyon, hem de müfettişler birçok kez Aslıtürk'e başvurdular; belgeleri göndermeleri için... Nihayet iki hafta önce belgeler komisyona intikal etti. Görüldü ki, bütün işlemler 'bakkal hesabı'na bağlanmıştı, milyarların nereye gittiği belli değildi.

Hesaplardaki açıklar, benzin, mıcır ve kömür alımları ile gösterilerek 'hayali' faturalarla kapatılmak istenmişti.

Nedense, bu faturalar 6-7 Kasım tarihlerini kapsıyordu. Yani istifa ettiği günleri... Baba İlyas Çokay, kızına yardımcı olmak için çırpınıyordu.

Son toplanan 'naylon' faturaların tutarının 300-400 milyar lira olduğu sanılıyor.

KOMİSYONA BİLGİ VERMEDİ

ANAP'tan 3, CHP ve DSP'den 2'şer, FP (RP) ve Bağımsızlar'dan 1'er olmak üzere 9 üyeden oluşan komisyon, Aslıtürk'e, bilgi vermek -savunma yapmak- üzere sürekli yazılı çağrılarda bulundu.

Aslıtürk, bunları hiç dikkate almadı. Ancak geçenlerde avukatı, komisyon üyelerine şunları söyledi:

‘‘Gülay Hanım Nice'tedir. Hamile olduğundan rahatsızlıkları bulunmaktadır. Gelemeyecektir.’’

ENCÜMEN ÜYELERİ SAVCILIK'TA

Ama Şişli'ye yeni atanan Cumhuriyet Başsavcısı Oktar Çakır, Asiltürk'le ilgili iddialar üzerinde araştırma yaparken, ilginç bir durumla karşılaştı. Aslıtürk, köşemizde gündeme getirdiğimiz Piyalepaşa Bulvarı üzerindeki 3.5 dönümlük belediye arsasını, belediyenin şirketi ŞİPA'ya 11 milyara; ŞİPA da resmi kayıtlara göre 13 milyara Refahlı bir kişiye satmıştı. Ama gerçek satış bedeli 200 milyar liraydı.

Arsanın satışı için ihale yapılmamıştı.

Savcılık şimdi ‘‘Belediyenin arsasını nasıl satarsınız?’’ diye Encümen üyelerinin ifadelerini alıyor.

CHP'nin daha önce bu gerekçelerle yaptığı suç duyurusuna Şişli Cumhuriyet Savcılığı takipsizlik kararı vermişti. Gülay Hanım bize bu takipsizlik kararını ‘‘Ben bu işten beraat ettim’’ diye açıklamıştı.

Gerçekler söylediği gibi değildi.

Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner, deyişinde olduğu gibi...

Bozulan oyun

Mövenpick Oteli'nin arkasındaki Çorap Sanayii'nin 80 dönümlük arsasına imar izni alınabilmesi için bazı Belediye Meclis üyeleri uzun süre devrede olmuştur. İmar durumuna göre aslında bir emsal inşaat izni bulunan gayrimenkulün sahibi, 2.5 emsalde ısrar etmiştir. Bazı Meclis üyelerinin karşı çıkması üzerine bu izin verilmemiştir. İmar izninin alınamaması üzerine Gülay Aslıtürk'ün en 'yakını' bu yeri almaktan vazgeçmiştir. Eğer, bu yere istenilen izin verilseydi, 200 bin metrekarelik bir iş merkezi (Perpa büyüklüğüne yakın) yapılacak, büyük büyük rantlar götürülecekti.

Sonuç: Batak

ŞİPA'nın hesaplarında ilk belirlemelere göre 600 milyar açık görülmektedir. Ancak, 1 trilyon liranın götürüldüğü sanılmaktadır.

Ya Belediye'nin bankalara, kurumlara ve kişilere borçları... Onun da en azından 6 trilyonu bulduğu söyleniyor.

Şişli halkına, ANAP'a oy verenlere yazıktır!

Zor soruların yanıtları...

Bakalım, Araştırma Komisyonu'nun raporunda aşağıdaki soru ve yanıtlar yer alacak mı? (Yanıtlar bizden...)

- Gülay Aslıtürk'ün en güvendiği kişi olan Şişli Belediyesi Ayazağa Şube Müdürü Oğuz Öngen'in, Belediye ile iş yapan firmaları var mıdır? (Vardır; Atılım, Keskin, Abaküs ve Öge Mimarlık şirketleri... Bunlar yakınlarının üzerine kayıtlıdır.)

- Belediye'ye emanet iş yapmış mıdır? (Hem de çok... Hayali hakedişler almıştır. Örneğin; Meclis inşaatını yapan Nurol firmasına ait -Show TV'nin kiralık bulunduğu bina- işmerkezinin otopark, yeşillendirme ve ışıklandırma gibi bahçe işlerini Oğuz Öngen'in şirketleri yapmış gözükerek, Belediye kasasından kendisine 47 milyar ödenmiştir. Nurol, bu işleri Belediye'nin değil kendisinin yaptığını açıklamak zorunda kalmıştır.)

- Bir Belediye çalışanı, Belediye'ye kefil olur mu? (Oğuz Öngen ise olur. Vakıflar Ortaköy Şubesi'ne 250 bin dolar yatırır, bu para önce Belediye kasasına geçer, sonra da Öngen'in firmasına aktarılır.)

- Bir şoför, belediyenin parasını çekebilir mi? (Öngen'in şoförüyse neden olmasın. Çekilen 100 milyar, çanta ile Gülay Hanım'a getirilir, Öngen'in şirketinden bir makbuz alınır, para ödenmiş gibi... Para buhar olur!..)

- Öngen nerede oturuyor? (Bahçeşehir'de... Şimdilerde ortalıktan kayboldu, Antalya'da olduğu söyleniyor. Hâlâ Başkan Cüneyt Akgün tarafından danışman olarak ısrarla görevde tutuluyor.)

- Eşi kimdir? (Nalan Öngen; Belediye Gelirler Müdürü... Hakkındaki söylentiler nedeniyle Başkan Akgün tarafından açığa alındı, geçenlerde doğum yaptı.)













Yazarın Tüm Yazıları