Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Rektör Alemdaroğlu; Yalnız değilsin...

İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu'na, Başbakan Yılmaz'ın 'basiretsiz' demesi ve ANAP'lı Agah Oktay Güner'in yakışık almayan sözlü saldırısı, tepki uyandırdı. Özellikle İstanbul'dan Metin Kazas'ın dünkü ‘‘Yazıklar olsun’’ yazısına kutlamalar geldi.

Okurlarımızdan siyasilere 'dersler'...

YILMAZ'a; Siz başbakansınız, hukukun üstünlüğüne ilk önce siz inanacaksınız. Kılık kıyafet yönetmeliğini eleştirmeye hakkınız yoktur. Sekiz ay içinde yaptığınız tek şey 8 yıllık kesintisiz eğitimi çıkarmak oldu, o da ordunun ve kamuoyunun baskısıyla... Siz hırsız değilsiniz, ama maalesef pısırık bir politikacısınız. Verdiğiniz sözlerin hiçbirini yerine getirmediniz, bundan sonra da yerine getireceğinizi sanmıyorum. Hani Çiller'in yolsuzluk dosyalarını açacaktınız? Kamuoyunu dinlemiyorsanız, hiç olmazsa kardeşinizin uyarılarına kulak verin. (Ünal Kızılarslan-ALMANYA)

GÜNER'e; ANAP içinde Mustafa Kalemli ile sizi takdir ederdim. Kalemli Meclis inşaatındaki 'icraatı'yla merhum Özal'ın 'talebesi' olduğunu gösterdi. Atatürkçü rektöre karşı çirkin ve yakışıksız sözlerinden dolayı esef duydum. Sizin yeriniz ANAP değil, Fazilet'çilerin yanıdır. (Yalçın GÜLER-İSTANBUL) Yasaları uygulayan rektörü tehdit edenlere 'türban' özgürlüğü vaad ederken, hukuk devletini gözardı edemezsiniz. (Av. Nazan MOROĞLU-İSTANBUL)

ECEVİT'e; Güner sizin hakkınızda geçenlerde çirkin ve yakışıksız sözler sar fetti, utandım. Sizden tepki görmedim. Baykal yerine ortağınız Güner'e çıkışınız. (İ.Ş.-ANKARA)

MİLLETVEKİLLERİNE: Bir yanda çete, bir yanda şeriat... Gaflet uykusundasınız. İki ay önce göreve gelen rektör Alemdaroğlu, tek başına direniyor, Anayasa, yasa ve Danıştay kararlarını uyguluyor. Gücünüz varsa yasaları değiştirin hadi. (Av. Ruhi KAHRAMAN-İSTANBUL)

BAYKAL'a; Kemal Alemdaroğlu'na destek ziyareti yapmayı düşünüyor musunuz? (Aysel GÜL-İSTANBUL)

SÜREKLİ AYDINLIK İÇİN 1 DAKİKA KARANLIKÇILAR'a... Size sesleniyorum. Neredesiniz? (T.DURAN-İSTANBUL)

Binlerce vakıf kiracısı isyanlarda

Vakıfların uyanıklığı

VAKIFLARA ait binlerce gayrimenkulde kiracı olarak bulunan esnaf, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ateş püskürüyor.

Olay şu... 27.1.1998 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4331 sayılı yasa ile gayrimenkul kira kanununa eklenen geçici bir madde, Vakıflar ile akdolunan kira sözleşmelerinin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay sonra feshedileceğini açıklıyor... Kurumun tespit edeceği veya üçüncü şahısların daha yüksek bedel ile teklifte bulunmaları halinde bu bedel üzerinden sözleşme yapma hakları olduğu belirtiliyor.

Vakıflar ile kiracıları arasındaki sorun 1983 yılından beri çıkarılan çeşitli yasa ve yönetmeliklerle sürüyor.

Yeni yasa, vakıf gayrimenkullerinin kiralarını 'günün koşulları'na getirmeyi amaçlıyor. Tayin edilen kira bedeline itiraz edilirse, üçüncü şahıslara uygun biçim ve yöntemlerle kiralanma yolu açılıyor.

Mısır Çarşısı'ndan Ömer Yünlü, ‘‘Burada ilginç olan şudur; üçüncü bir kişinin, Vakıflar'ın tayin edeceği kiranın üstünde teklifte bulunması durumunda o işyerinin kiracısı olabilmesi... Her kira döneminde kiracılara getirilen yüksek kira artışı karşısında esnafın bunu nasıl karşılayacağı düşünülmemektedir’’ diyor.

Kadıköy'den Hasan Çullu da diyor ki:

‘‘1986 yılından bu yana kiracısı olduğum Vakıflar, bu yasa ile benim vatandaşlık haklarımı hiçe sayıyor. Vakıflar'dan sorumlu olan sayın bakanımızın emirleri ile Vakıflar ihya edilecek gelirlere mi kavuşacak, yoksa huzursuzluk kaynağı olup gelirlerinden mi olacak? Bu yasaya göre yıllarca kiracı olduğum dükkân her yıl açık artırma usulü gibi kiralanacaktır; içindeki kiracı kapı dışarı edilecektir. İşin anlamadığım tarafı ise, eski kiracı yasal yollardan hakkını da arayamayacaktır.’’

Hangi işyeri sahibi, bir yıl kalabileceği işyerini kiralar veya dürüst bir iş sahibi, bir sene gibi kısa bir süre için yatırım riskine girer?

Vakıflar, 'Ali kıran baş kesen' mi olmak istiyor? Kiracılar, 27 Nisan tarihinden sonra tam bir kıskaca alınıyor. Anayasa'ya aykırılığı tespit edilmesi gereken hukuksal bir durum ortaya çıkıyor. Kazanılmış hak kavramı yerle bir ediliyor.

Yoksa, özel kira rejimi ortadan kaldırılmak mı isteniyor?

(Not: Edirne'deki tarihi Kervansaray Oteli'nin kirası da aynı kapsama alındı mı acaba!)

AKÇAKOCA'dan gönüllü çevreciler yazıyor: Karadeniz'de kum midyesi için denizi tarayan ve kirleten ‘‘Caribic 2’’ gemisinin çalışmasına karşı çıkmak için eylem yapmak istedik. Maalesef Kaymakam Şefik Aydın ile Belediye Başkan Yardımcısı Suat Madenci karşı çıktı. Zonguldak Valiliği'nin bölgeden uzaklaştırdığı geminin, bizim sahilimizde ne işi var? Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, böyle bir cinayete nasıl izin veriyor? Çevreyi tahrip edenlere karşı gösteri yapanlara karşı ‘‘yasal izin almadınız’’ demek hangi mantığa uygun? Akçakoca Belediyesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Kadir Kaçmaz'ı, ilçe halkını uyandırdığı, Kaymakamlık ve Belediye görevlilerine de 'çevrecilik' dersi verdiği için kutluyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Başbakan'ın bana 'basiretsiz' ve hata yaptığım biçiminde bir söz sarf ettiğini sanmıyorum. Biz Sayın Başbakan'ın başında bulunduğu hükümetin başarısı için görev yapan kamu görevlileriyiz.’’

(İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu)













Yazarın Tüm Yazıları