Yeter! Söz Milletin

YaçınBAYER
Haberin Devamı

Serdaroğlu'ndan gümrüklere neşter

Gümrüklerle ilgili bir şey yazdığımızda, Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu'nun yüreğinin sızladığını, çürümüşlüğün, kangren haline gelmiş sorunların üstesinden gelebilmek için yoğun çaba içinde olduğunu anlıyorsunuz. Sonra da yılların pisliğini arındırmaya Serdaroğlu'nun gücü ve ömrü yetecek mi diye düşünüyorsunuz.

‘‘Cilvegözü'ndeki kota oyunları’’ (1.2.1997) başlıklı yazımız üzerine Serdaroğlu ile konuştuk. Uzakdoğu'dan yapılan kumaş ithalatında Güneydoğu'lu tüccarların kota oyunlarıyla trilyonlarca malı nasıl gümrüklerden geçirmekte olduğunu anlatırken, ‘‘Şak diye kesip attık’’ diyor. Türkiye'ye mal girişini belirleme yetkisinin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın elinde olduğunu, 'bir malı sokmayın demenin mümkün olmadığını' belirtiyor.

Serdaroğlu, yazıdaki iddiaları ve sorularımızı yanıtlıyor:

‘‘Cilvegözü'nden 1997 yılı içinde 456 adet kumaş yüklü TIR giriş yapmıştır. 1.1.1988'den bugüne kadar 13 adet yine kumaş yüklü TIR girişinin olduğu tespit edilmiştir. Cilvegözü Gümrük Başmüdürü Sabahattin Çavdar'ın görevden alındığı tarihe kadar giriş yapan bu TIR'lar ile ilgili olarak Cilvegözü'nde alınan ciddi bir tedbir bulunmamaktadır. Cilvegözü'nden giren bu TIR'lar için 'kotaya tabi malların kotaya tabi değilmiş gibi gösterilerek' başta Ankara olmak üzere çeşitli gümrüklerden ithalat yapıldığı ihbarı alınınca denetim elemanları görevlendirilerek, gerekli inceleme ve soruşturmalar yaptırılmıştır. Denetim elemanlarınca düzenlenen raporlar üzerine Dubai ve Abu Dabi'den gelenler de dahil olmak üzere tüm tekstil ürünlerinin ithalat işlemlerinin sadece Mersin, İzmir Giriş Gümrükleri ile Bursa ve İstanbul Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlükleri'nden yapılması talimatı verilmiştir. Ayrıca, söz konusu ithalat işlemleri sırasında her defasında tam tespit yapılması konusunda kati emir verilmiştir. (Bakan, ihtisas gümrüklerini Fransız örneğinden aldıklarını, buralarda mükemmel laboratuvarlar kurulacağını ekliyor. Bakan'a göre, bu duyurudan sonra kumaş ithali önemli ölçüde kesilmiş.)

21 TIR NASIL GİRDİ? Görüldüğü üzere Cilvegözü'nden giren kumaş yüklü TIR'lar ile ilgili olarak adı geçen Gümrük Müdürü'nün hiçbir fonksiyonu olmadığı, bu konudaki tedbirlerin, sorun bakanlığıma intikal ettikten sonra tarafımızdan alındığı açıkça anlaşılmaktadır.

Diğer taraftan Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü'nce, 1 trilyon değerinde kaçak kumaş yakalandığına dair bilgi de gerçeği yansıtmamaktadır. (Biz burada 21 TIR'la getirilen kota dışı maldan söz etmek istemiştik. Daha sonra bu malların İskenderun gümrüğüne götürüldüğü, üniversite laboratuvarlarından aldıkları raporlarla 55 gün sonra 'kotasızdır' diye yurda sokulduğundan Serdaroğlu'nun haberi olsa gerek.)

MÜDÜR TARİKATÇI Gümrük Müdürü Sabahattin Çavdar ile ilgili soruşturma talimatı, adı geçenin tarikatçı olduğu, aşırı dinci gruplar ile yakın ilişkide bulunduğu ve bu ilişkilerini işine yansıttığı iddialarının incelenmesi için verilmiştir. Dolayısıyla müfettişin Cilvegözü'ne gitmesinin ikinci gününde adı geçenin görevden alınması ile ilgili soruşturma konusunda herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Müfettiş böyle bir araştırmayı Gümrük Müdürü görevde olsun olmasın yapabilecek ve tespitleri üzerine raporu yazabilecek durumdadır. Sabahattin Çavdar'ın daha önce iki kez ayrılmak istediği doğrudur. Ancak müktesebatı ve vasıfları itibariyle atanması mümkün olmayan Gümrükler Genel Müdürlüğü Dairesi Başkanlığı'na atanmak istemiştir. Adı geçen Gümrük Müdürü'nün haddini aşan bu talebi ciddiye dahi alınmamıştır. (Kumaşçı ve mazotçuların, partisinin teşkilat mensuplarına yaptıkları girişimler sonucunda Başmüdür'ün görevden alındığı iddiasına da, 'ben DTP ve DYP'nin bütün teşkilatlarını bilirim, herkesle konuşurum, uygunsa yaparım, değilse yapmam' diyor.)

Yarın: Gümrük personeli, free-shoplar ve rüşvet olayları...

TEŞEKKÜR

‘‘Wimbledon dahil son Avustralya açık tenis turnuvasını da baştan sona kadar yayınlayarak biz tenisseverleri mutlu kılan TRT3'e, başarılı anlatımları ve yorumları ile spikerlerine teşekkür eder, bu tür yayınların ve başarılarının devamını dileriz.

(Semra-Giray Ertuğrul-ANKARA)

Gözler müfettişte

MARMARA yöresindeki bir kentin Belediye Başkanı, Refahyol döneminde SSK'da 'partizan' bir uygulamayı anlatıyor: ‘‘RP'li eski Çalışma Bakanı Necati Çelik'in Sigorta Primleri Takip ve Tahsil Dairesi Başkanlığına getirdiği Selahattin Kızıldere adlı bir bürokrat vardı. Prim borcu olan CHP'li ve DSP'li Gaziantep, Zeytinburnu -şimdi ANAP'lı- Kadıköy, K.Çekmece, Şile, Esenyurt, Bolu ve daha birçok belediyenin telefonlarını kestirttir, buna karşılık prim borçları olduğu halde RP, DYP, ANAP, MHP ve BBP'ye ait belediyelerine dokunmazdı. Yani, belediyeler arasında 'ayrımcılık' yapar, bunların listesini de kendisi özenle tutardı. 'Kara liste'ye alınan belediyeler, bu durumu sonradan öğrenip SSK'ya şikayet ve ihbarda bulunmuşlar. Refahyol'dan sonra değişen SSK'nın yönetimince soruşturma açılmış. Şimdi bu işi soruşturan müfettişin raporu merakla bekleniyor. Deniliyor ki; ‘‘İnşallah bu müfettiş baskı görmez, belediyelerin yanındaki işareti kimin koyduğunu Adlı Tıp'a tespit ettirir.’’

Kimsenin yaptığı yanına kâr kalmamalı.













Yazarın Tüm Yazıları