Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

KKTC'deki 'koltuk'ihaleleri kokuyor

Bunda bir süre önce ‘‘KKTC'de garip bir satış öyküsü’’ ve ‘‘Teleglobe, Türkiye'ye hayırlı olsun’’ başlıklı yazılarımız üzerine, Lefkoşa'dan telefonlar aldık. Bazı okurlarımız da gazete ve dergiler gönderdiler.

Kablolu yayın yapan özel Teleglobe kanalının KKTC'nin milli yayın kuruluşu BRT'ye satışı Kıbrıs'ta geçen ay en çok konuşulan konu olmuştu. Ortaya atılan iddialara göre, gerçekte 300 bin dolar civarında olan cihazlar, 7.5 milyon dolara alınarak birilerinin cepleri doldurulacaktı.

Türkiye'den destekli bu satış girişimine pek anlam verilememişti. Çıkan tartışmalar üzerine BRT Genel Müdürü İsmet Kotak ise, ‘‘BRT'nin bu haliyle Teleglobe'a talip olmadığını’’ açıklamıştı.

‘Kıbrıslı’ dergisi bu olayı ‘‘7 milyon dolarlık tezgah’’ başlığı ile duyuruyor ve ‘‘Teknolojisi eski bu sistem fahiş fiyatla devlet kurumuna satılmak istenirken, neden ihale açılmadığını’’ soruyordu.

Bu satışın gerisinde kimlerin olduğunu baştan öğrenilemedi. Ancak, 10.1.1998 tarihli 'Turkish Daily News' gazetesi Teleglobe Ltd. şirketinin ortaklarının DYP'den DTP'ye geçmiş olan İstanbul Milletvekili Jefi Kamhi ile Hüseyin Macit Yusuf'un olduğunu açıkladı. Gazete, bu satış girişimi ile Jefi Kamhi'nin parti transferinde nasıl bir ilişki olduğunu sordu.

SAYIŞTAY'IN ÖRNEK KARARI

Bu satışın şimdilik sümen altına konulduğu anlaşılırken, ‘‘Yeni Düzen’’ gazetesinin BRT Genel Müdürü İsmet Kotak'ın 22 adet klimanın alımında usulsüzlük yaptığını yazması Kıbrıs'ta bir başka bomba oldu. Klimalar, Asel Engineering Ltd.'den ihalesiz olarak alınmıştı. KKTC'nin en saygın kurumu olan Sayıştay'ın Başkanı Soner Vehbi de, Denetçi raporuna dayanarak klimaların bedeli olan 42 bin 715 ABD Doları'nın sorumlulardan tahsil edilmesini istedi. Suçlu görülerek üç ay içinde BRT veznesine paraları ödemeleri istenen ise, başta İsmet Kotak olmak üzere BRT Yönetim Kurulu Başkanı Erbil Akbil, Yönetim Kurulu üyeleri Yılmaz Başkaya, Süleyman Ergüçlü ve Nidai Özkaya...

BRT ile ilgili olarak yeni bir ihale skandalı daha ortaya çıktı.

Kıbrıs'tan arayan FAB Ltd. şirketinden Fuat Beyar ‘‘BRT'nin dijital sisteme geçmesi için yapılan ihalede kayırma olduğunu’’ söyledi bize... İlginç olan şuymuş: KKTC'deki FAB firması Sony ile ortaklık yaparak 7.5 milyon dolar teklif verirken, İtalyan kökenli Shiran Inc. firmasının aynı cihazları içeren teklifi ise nasıl 14 milyon 335 bin ABD doları oluyormuş.

BRT ise, FAB'ı 'ihale koşullarını karşılayamadığı' gerekçesiyle devre dışı bırakmış.

BU İHALE BAŞKA İHALE

Beyar, ‘‘Karşımızdaki rakip firma, BRT'ye bizim gibi Sony markasını teklif etmiştir. Yani farklı fiyatlara aynı cihazlar söz konusudur. Sony patenti ile çalışan şirketlerin projesi de yine Sony tarafından hazırlanır. Farklı fiyat olamaz. İsmet Kotak'a nedenini soruyoruz, açık bir yanıt alamıyoruz. Bu ihale, TRT, TÜBİTAK veya İngiliz BBC kurumunun teknik adamları tarafından yeniden değerlendirilmelidir.’’ diyor.

Shiran İnc., Sony parçalarını Elektronika şirketinden alacak. Bu şirketin Türkiye şirketin temsilcisi ise Hüseyin Macit Yusuf... Yusuf, Teleglobe'da Jefi Kamhi ile ortak...

KKTC'deki ihale bizim Meclis'teki koltuk ihalesine benziyor bir yerde.

Aynı marka cihazlar arasındaki 6.3 milyon dolar fark nereye gidiyor?

Gel de çık işin içinden... İstanbul'daki Sony'ciler bile bu ihaledeki rakamlara muhakkak şaşırmışlardır.

KKTC'den gerçekten pis kokular geliyor... Bakanlar Kurulu, bu farkın nasıl doğduğunu açıklamalıdır.

Hakan Aygün'den...

STAR'da 'Türkiye'nin Hakan'ı olarak ünlenen 'Gece Hattı' sunucusu Hakan Aygün açıklıyor:

‘‘Ürgüp'lü okurunuz ve izleyicimiz, Oral Çelik'le röportaj yapmamızı haklı olarak isteyebiliriz. Şunu açıklamak isterim; para vererek röportaj yapmak hiç adetim olmadı ve olmayacaktır da... Oral Çelik parayla konuşacağına göre, anlaşabileceği diğer kanallarla konuşabilir. Ama, para karşılığı geleni ekrana sokmam.’’

Dinamitleyin gitsin!

NEVŞEHİR VALİSİ'ne... Doğal SİT olan Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde kayalıklar kesilip oyularak inşa edilen ve dönemin Turizm Bakanı Mesut Yılmaz tarafından açılan Turist Hotel... Yine Ortahisar'da kayalık zemin üzerinde inşa edilen 4 katlı eski adı 'Lapis Inn' olan otel...

(Baki Erol-Dortmund ALMANYA)

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Susurluk raporu, tavşanın suyunun suyu...’’

(Basın Konseyi Yüksek Kurulu

Üyesi Baki Özilhan)













Yazarın Tüm Yazıları