Yetenek ve deneyim

Güncelleme Tarihi:

Yetenek ve deneyim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Cüneyt E. KORYÜREK
Haberin Devamı

Devlet yönetiminde, politikada ve bilhassa askerlikte başarının temelini yukarıdaki üç kelime özetler. Spor dediğimiz ve sahadaki sporcu ile sporu yöneten kişilerden oluşan kitlenin de başarılı olması için bu önemli üç unsurun yerinde olması ve gereken zaman ve süratle uygulanmasının sağlanması gerekir.

Atina'da dünyanın en büyük şampiyon ve rekortmenlerini yarışırken görüyor ve bunların formlarının zirvesine çıkmasında yardımcı olan kişilerle konuşuyoruz. Yunanlılar hemen her branşda, IAAF barajlarını geçmiş atletlerle temsil ediliyorlar. Güney Kıbrıs'tan katılanların derecelerini bilseniz, hayretten diliniz tutulur. Bu yarışmaların yapıldığı stad rekorlarına bir göz atsanız, kimler gelmiş ve kimler geçerek ne muhteşem derece yapmışlar şaşırırsınız. Yunanlılar, mutlaka bu dünya devleri karşısında onları yenememişler, ama onlardan pek çok şeyler öğrenmişler.

Buraya dekatlonda yarışmak için gelen ve 10 yarışmanın ilk dördünden sonra sahada ayrılan Alper Kasapoğlu'nun getirilmesine karşı çıkmıştım. Federasyon, ‘‘Barajı geçti ve geldi'' diyemez. Zira, Federasyon Alper'in formunu tutacak hangi yarışmayı organize etti veya Alper'i bu yarışmalara yolladığının cevabını bilmem kim verecek.

Öznur Dursun, büyük cesaretle 400 metreden 800 metreye çıkan ve ilerisi için umut vaad eden bir atlet. Ama, onun da kabiliyeti ve cesareti var ama, deneyimi yok. Atletlerimizi hakir ve küçük görmeyelim. Atleti olmayan federasyon olmaz. Hepimiz spor yaptık; genç asidir, heyecanlıdır ve sabırsızdır. Onlara bir yön verecek ve olgunlaştıracak kurum ise federasyondur. Kabahati çocuklarda değil sistemde arayalım ve bunu düzeltelim, hem de küçüklük kompleksi ve zararlı gurur çukurlarına girmeden.

Devletin desteği gerekli. Bakın Bulgarlara, sapır sapır dökülüyorlar. Zira, devlet fakir. Bakın, Yunanlılara, 2004'ü almak için kolları sıvadılar ve son birkaç yılda çok büyük aşamalar gösterdiler.

Amerika'da devlet desteği yok. Atletizme karşı genç biraz soğuk. Ama, birbuçuk milyona yakın üniversite altı okullarda okuyan genç atletizm yapıyor. Amerikalıların buradaki başarıları, sanırım pek yakında semeresini verecek ve Sydney'de yeni şampiyonlar ve rekortmenler göreceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!