Yeşil Olimpiyat

Güncelleme Tarihi:

Yeşil Olimpiyat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avustralya’nın Sydney kenti 2000 Olimpiyatları için hazırlığı tamamladı

Yüzyılın son Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak Sydney

oyunlara çok yönlü hazırlandı. Sporcular ve seyirciler için tüm

ayrıntılar düşünüldü. Üstelik doğaya zarar vermeden.

Olimpiyat tesisleri, uluslararası çevre örgütü

Greenpeace'in önerileri dikkate

alınarak yapıldı.

Avusturalya'nın Sydney kenti gelecek yıl, yani 2000 yılının Eylül ayında 26. Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak. 4 milyonluk nüfusuyla kıtanın ve ülkenin en büyük şehri özelliğini taşıyan Sydney iki haftalık bir süre için dünyanın başkenti haline gelecek. Olimpiyatların düzenleneceği 15 Eylül - 1 Ekim tarihleri özellikle seçilmiş, çünkü Avustralya'da ilkbaharın başlangıcına denk düşüyor ve yılın en kurak dönemi.

Bundan tam 43 yıl önce 1956'da Melbourne'deki oyunlarla ilk kez Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Güney Yarıküre ülkesi hummalı bir çalışma içinde. Geçmiş Olimpiyat oyunlarında yaşanan aksaklıkların tekrarlanmaması için yıllardır çabalıyorlar.

SALYANGOZ VE KURBAĞALAR

1996'da Atlanta'da oyunların başladığı güne kadar süren çalışmayla zar zor bitirilen tesislerin tersine Sydney'dekilerin hemen hemen tamamı hazır durumda. New SoUth Wales eyalet hükümetinin yapım masraflarını üstlendiği tesislerin büyük bir bölümü şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıktaki Homebush Körfezi'nde bulunuyor. 15000 yakın sporcunun madalya için yarışacağı 28 dalın 15'ten fazlası Körfezi çevreleyen alandaki Olimpik tesislerde gerçekleştirilecek. Bunlar arasında atletizm, basketbol, jimnastik ve yüzme gibi dallar da bulunuyor. Benzerleri arasında en büyük olma özelliğini hizmete girdiği 1994 yılından bu yana koruyan ‘‘Uluslararası Su Sporları Merkezi’’ buradaki görkemli tesislerden biri.

Ancak hiçbiri yapımı geçen Haziran ayında tamamlanan Olimpiyat Stadyumu kadar görkemli değil. Bugüne kadar yapılan en büyük Olimpiyat Stadyumu özelliğini taşıyor. 110 bin kişilik kapasitesiyle açılış ve kapanış törenlerine atletizm yarışmalarına, ayrıca futbol finaline ev sahipliği yapacak. Haziran ayında Avustralya milli takımıyla dünya karmasının karşı karşıya geldiği maçla açılan stadyum ilk gün 100 bine yakın bir seyirci topluluğunu ağırladı. Türkiye liginden iki futbolcu Galatasaraylı Okan Buruk ve Fenerbahçeli Murat Yakın da bu maçta forma giydiler.

Sporcuların konaklayacağı Olimpiyat köyü ve basın merkezi de stadyumdan fazla uzak değil. Hatta tüm sporcuların yarışmalara yürüyerek gidebileceği söyleniyor. Sydney'in diğer bölgelerindeki tesisler de köye en fazla 30 dakikalık mesafede. Olimpiyat köyü tüm sporcuların barınabileceği kadar büyük. Lüksü seven ve otelde kalmayı tercih edecek birkaç süper yıldızın dışında tüm sporcuların rahat edebilmesi için her ayrıntının düşünüldüğü köydeki düzenlemeler çevreci bir anlayışa göre yapılmış. Greenpeace'in tavsiyelerine de uyularak çizilen planlar 2000 Olimpiyatlarının ‘‘Yeşil Olimpiyatlar’’ olarak adlandırılmasını sağladı. Köydeki evler güneş enerjisinden yararlanıyor, inşaatta kullanılan malzemeleri doğa dostu olmasına özen gösterimiş. Ahşap malzemelerin çevre haklarına saygılı kereste şirketlerinden sağlanmasına dikkat edilmiş. Çevrede yaşamlarını sürdüren kurbağalar ve salyangozlar da ihmal edilmemiş.

ÖZEL ULAŞIM

Sydney'in dar cadde ve sokaklarında herhangi bir aksilik yaşanmaması amacıyla özel bir ulaşım idaresi kurulup 1998 yılından itibaren eğitim çalışmalarına başlandı. Yol ve Ulaşım Olimpik İdaresi (ORTA) adı verilen ve doğrudan hükümete bağlı olarak çalışan kurum olimpiyatların sürdüğü iki hafta boyunca şehirdeki ulaşım hakkındaki tek söz sahibi olacak. Tren, otobüs seferleri ORTA tarafından düzenlenecek, trafik sanyalizasyon sistemi sporcuların ve seyircilerin tesislere ulaşmasını kolaylaştıracak şekilde ayarlanacak. 1996'da Atlanta'daki şehir içi otobüs seferlerinin sürekli aksaması ORTA'nın şoförleri şimdiden kullanılacak güzergahlar hakkında eğitmeye başlamasına yol açmış.

Sydney Olimpiyatları Organizasyon Komitesi'ni tek düşündüren konu maliyetlerin tam olarak karşılanamaması. 1.6 milyar doları yani 740 trilyon Türk Lirası'nı aşan yapım masraflarını New South Wales eyaleti üstlenmiş. Sadece olimpiyat stadının inşaasının 400 milyon doları aştığı söyleniyor. Olimpiyat Köyünün de 350 milyon dolara mal edildiği biliniyor. Ancak bilet satışlarının beklenenin altında seyretmesi ve sponsorluk gelirlerinin henüz beklenen düzeyde gerçekleşmemesi organizasyon komitesini endişelendiriyor. Avustralya'nın yalnızca 18 milyonluk bir nüfusa sahip bulunması ülke içindeki bilet satışlarının sınırlı kalmasına yol açıyor. Gözler dünyanın dört bir köşesinden Sydney'e akacak Olimpiyat sevdalılarında. 500 milyon doları aşması beklenen sponsor gelirinin % 75'i şimdiden elde edildi. IBM, Coca Cola gibi olimpiyatların vazgeçilmez Amerikan şirketleri anlaşmalara birkaç yıl öncesinden imza attılar. Ancak Avrupalı, özellikle de İngiliz şirketlerinin gecikmesi istenilen sponsorluk rakamlarına ulaşılmasını engelledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!