Yalova'da 120 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Yalovada 120 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2019 12:14

Yalova'da 120 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar kutsal topraklara giden hacı kafilesini yalnız bırakmayarak yolcu etti.

Yalova’dan 12. kafile olarak yola çıkan 120 hacı adayını uğurlamaya Yalova Valisi Muammer Erol ile birlikte katılan Başkan Salman, burada bulunan hacı adaylarına iyi yolcuklar diledi.

Dualar eşliğinde yola çıkan kafilenin yanında bulunan aileleriyle bir araya gelen Başkan Salman, “Öncelikle tüm hacı adaylarımıza sağ salim gidip gelmelerini ailelerine kavuşmalarını temenni ediyorum. Allah ibadetlerinizi kabul etsin ve hac ibadetini yerine getirmiş hacılar olarak kentimize dönmeyi nasip etsin. Sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Sevdikleri ile helalleşen hacı adaylarına hitap eden Yalova Müftüsü Cevdet Cemal Çıkrık da, “Hac iç içe anlam katmanlarıyla derinlikli, nice sembol ve hatıralarla bezeli ihtişamlı bir ibadet. Hayatın akışını değiştiren, insanı yenileyen, ümmet şuurunu ilka eden büyük manevi atmosfer. Haccı anlama adına çok şey söylenebilir. Fakat esas olan, yeterlilik sahibi herkesin hacca koşması, henüz gidemeyenlerin gitme isteğini kalbinde taşımasıdır. İslâm, Allah’a ve Resul’üne teslim olmaktır. Bu teslimiyetin beş temel şartı vardır. Bunlar da kelime-i şehadet, namaz, oruç, zekât ve hacdır. Kelime-i şehadeti dil ile ikrar edip kalp ile tasdik eden Müslüman olur. Kelime-i şehadet ömür boyu, yirmi dört saat farzdır. Çünkü kelime-i şehadet imandır. İman da her an korunmalıdır. Ayrıca iman ibadetlerle ispatlanmalıdır. Bunun için kelime-i şehadetten yani imandan sonra namaz gelir. Namaz kılmak, günde beş defa farzdır. Oruç ise yılda bir ay farzdır. Nisap miktarına ulaşanlara senede bir kez zekât vermek farz olur. Hacca gitmek ise ömürde bir defa farzdır. Yani hac ömürlük bir ibadettir. Hac bir yolculuktur. Kalplere yolculuktur. Geleceğe, ahirete yolculuktur. Geçmişe, peygamberlere yolculuktur. Rabbimize yolculuktur. Kardeşlere, Kâbe’ye, Arafat’a, Mina’ya ve Hira’ya yolculuktur. Kuba’ya, Uhud’a, Hudeybiye’ye, Kıbleteyn’e, Ravza’ya gitmektir. Dünyada iken cennet bahçesine girmektir. Meleklerin indiği, Cebrail a.s.’ın vahiy getirdiği, Kur’an’ın nazil olduğu yerlerde bulunmaktır. Peygamberlerin yaşadığı yerde yaşamak, dolaştığı yerlerde dolaşmak, ibadet ettiği yerlerde ibadet etmektir. Hac, Kur’an-ı Hakîm’in övdüğü kutsal mekânlara yolculuktur” dedi.

Ardından hacılar için dualar edildi. Duayı ise Yalova Müftü Yardımcısı Halil Eriş yaptı. Otobüslerine binen hacı adayları sevenlerinin mutluluk yüklü gözyaşları ile son yolculuklarına uğurlandılar. Hacı adayları farzları yerine getirip kurbanlarını kestikten sonra hacı olarak yurda dönecekler.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!