“Çocuk gelinlere hayır” projesine Yalova’da başladı

Güncelleme Tarihi:

“Çocuk gelinlere hayır” projesine Yalova’da başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 16:28

“Çocuk gelinlere hayır” projesine Yalova’da başladı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)-YALOVA Kent Konseyi Kadın Meclisi, ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ projesini başlattı. Proje kapsamında Yalova’da yaşı 18’den küçük olan gelin adaylarına moda evleri gelinlik dikmeyecek ve satmayacak, Yalova’daki kuaförler de gelin makyajı ve saçı yapmayacak. Çeyizciler ise 18 yaşının altındakilere gelin bohçası hazırlamayacak.



Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türkiye’de bir ilk olan projeyi başlattı. ‘Çocuk gelinlere hayır’ projesine Yalova Berberler ve Kuaförler Odası ile Yalova Terziler ve Konfeksiyoncular Odası da tam destek verdi. Odaların bağlı olduğu federasyonların da tam destek verdiği proje, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm illerde başlatılacak. Proje kapsamında hem berberler ve kuaförlere hem de moda evleri ve terzilere uyarı afişleri asılmaya başlandı.



PROJENİN ÖNCÜSÜ YALOVA



Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, projeyi Yalova’da başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Projemizin adı; ‘Çocuk Gelinlere Hayır’. Biliyorsunuz gün geçtikçe çocuk gelin sayısı artıyor. Her ne kadar resmi verilere göre, çocuk gelin sayısında azalma var gibi görünse de, kayıt dışı nikâh sayısı artmakta. Yılda 602 bin nikâh görülmekte ve bunun 31 bini çocuk gelinler. Çocuk gelinler olduğu zaman onların eğitim hakkı elinden alınıyor. Eğitim hakkı alınan çocuklar da toplumun refah seviyesinin düşmesine, daha doğrusu ülkenin, dünyanın refah seviyesini alt seviyelere inmesine neden olmaktadır. Çocuk gelinlerin artması, engelli çocukların sayısının da artmasına neden olmaktadır. Erken doğumlar olmakta, bunlarda ölüm riski çok fazla. 18 yaşına kadar her birey, çocuktur. Çocukların yasalar ve kanunlarla, gelenek ve göreneklerle ve aileler tarafından korunması gerekiyor. Bu nedenle çocuklara el uzatmamız gerektiği için böyle bir projeye başladık. Bu projenin öncüsü Yalova’dır. Terziler ve Kuaförler Odası’nı da yanımıza aldık. Birlikte yapıyoruz bu projeyi. Onların desteğiyle federasyon başkanları da bize destek olacaklar. Bu Türkiye genelinde büyük çaplı bir proje olacak” dedi.



81 İLDE AYNI ANDA BAŞLAYACAK



Projenin ülke genelinde 81 ilde başlatılacağını söyleyen Anıl, “Aslında Yalova çocuk gelin sayısında 81 ilde son sıralarda, 74’üncü. Bu bizim için güzel bir şey. Önemli olan yaralı elin yarayı fark etmesi değil. Yara olmadan da sorunu fark edebilmek. Biz bunu yaptık. İnşallah çocuk gelin sayısının çok fazla olduğu illerde de projeyi uygulamaya başlayacağız. 81 ilde de Dünya Kadınlar Günü’nde aynı anda başlayacak. Odalarımız ‘18 yaş altı çocuk gelin saç ve makyajı yapılamayacaktır’ diye yazı asacaklar. Terziler Odası da yine ‘18 yaş altındakilere gelinlik dikilmeyecek ve satılmayacak’ diye yazı yazacak. Biz bunu tüm esnaf arkadaşlarımızla görüştüğümüzde seve seve kabul edeceklerini dile getirdiler” diye konuştu.



TERZİ VE MODAEVLERİNDEN TAM DESTEK



Yalova Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Erdal Kardaşko ise, “Biz de bu projeye oda olarak destek veriyoruz. 18 yaşından küçük kız çocuklarına biz Terziler ve Konfeksiyoncular Odası olarak gelinlik dikmemek için söz veriyoruz. Bu şekilde çalışmalar yapıyoruz. 18 yaşının altındakiler çocuktur. Bunların topluma kazandırılmaları, 18 yaşını doldurmaları, ondan sonraki hayata daha başarılı olmaları açısından biz bu projeye destek veriyoruz” dedi.



Gelinlik dikimi yapan bir moda evinin sahibi Nihal Aydın, “Biz bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. 18 yaşının altında zaman zaman müşteri geliyordu. Daha önce satış yapmıştık ama kesinlikle desteklemiyoruz. Kızlarımızın eğitim alıp, zamanı gelince evlendirilmesi taraftarıyız. O yüzden de bu projeyi destekledik” diye konuştu.



Yalova Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk de gazetecilere açıklamada bulunarak, “Oda yönetimi olarak bu projeye destek verme kararı aldık. Böyle bir projeye destek vermemiz söz konusu olamaz. Türkiye’nin toplumsal kanayan yarası bu çocuk gelinler. Bu nedenle bu konuya gönül verdik. Sadece kendimizle kalmadık. Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Federasyonu Başkanıyla da görüşerek bu projenin Türkiye’ye yayılması gerektiğini anlattık. O da severek projeye destek vereceğini söyledi. Bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Her kuaförümüzün camına hazırlanan afişleri asacağız” dedi.



Yalova’daki bir kuaför dükkânının işletmecisi İdris Ataman ise, “Projeyi olumlu buluyoruz. Kendi çocuğumuza yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başka çocuklara da yapılmasına göz yumamayız. Bu projeyi şiddetli bir şekilde destekliyorum” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!