Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 240’a çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hersek Lagününde kuş türü sayısı 240’a çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2022 16:46

Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 240’a çıktı

Haberin Devamı

Özgür YILDIZ/ALTINOVA (Yalova), (DHA)-YALOVA’nın Altınova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı, 239’dan 240’a çıktı.
Kış göçmeni kuşların yavaş yavaş göç etmeye hazırlandığı bu günlerde Hersek Lagünü yaz göçmeni kuşları ağırlamaya hazırlanırken, zaman zaman hava şartlarına bağlı olarak farklı ötücülere de ev sahipliği yapıyor. Yapılan son gözlemde toygargiller familyasından Orman Toygarı (Lullula arborea) gözlenerek kayıtlara geçirildi. Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımından olan Orman Toygarı ile alanda şimdiye kadar gözlenip kayıt altına alınan kuş türü sayısı 240’a çıktı. 
Hersek Lagünü'nün göl, deniz, bataklık, çayır, orman gibi ekosistemlerden oluştuğunu söyleyen kuş gözlemcisi Fatih Bülbül, “Lagün, yerleşik kuşların olduğu kadar göçmen kuşların da beslenme barınma ve üreme ihtiyaçlarına cevap vermekte. Düzenli olarak yapılan gözlem çalışmalarıyla kuş çeşitliliği artmakta, alan, yurt içi ve yurt dışı kuş gözlemcilerinin odağı haline gelmektedir. Son yapılan gözlemlerle Hersek Lagünü'ndeki kuş türü sayısı 240’a çıkmıştır. Bu sayı da Türkiye sınırları içinde gözlenen kuş türünün yarısına yakındır” diye konuştu.
Belediye Başkanı Dr. Metin Oral da ulusal ve uluslararası kuş gözlemcilerinin, fotoğrafçıların ve doğaseverlerin nadir türlere ev sahipliği yapan lagüne ilgisinin arttığını belirtti. Türkiye’nin ilk ve tek doğa eğitim merkezi ve engelliye uyumlu kuş gözlem kulesi ile lagünün ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Oral, “Hersek Lagünü, çok değerli bir sulak alan ekosistemidir. Lagün, başta su kuşları olmak üzere pek çok türün barınma, beslenme ve üreme alanı olarak büyük önem taşıyor” dedi. 
LEYLEKLER HERSEK LAGÜNÜ'NDE MOLA VERİYOR
Kötü hava koşulları ve kar yağışından etkilenen leylekler de Avrupa’ya göç yolculuğu sırasında Altınova ilçesinde mola veriyor. Hersek Lagünü çevresindeki boş arazi ve çayır alanlarında bir kaç gün beslenip konaklayan leylekler, kötü hava koşullarının düzelmesi ve karın kalkması sonrasında yollarına devam ediyorlar. (DHA)
FOTOĞRAFLAR
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!