Trakya'da üretilen ayçiçeği tohumları,Türkiye'ye yayılacak

Güncelleme Tarihi:

Trakyada üretilen ayçiçeği tohumları,Türkiyeye yayılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 10:14

Trakya'da üretilen ayçiçeği tohumları,Türkiye'ye yayılacak

Haberin Devamı

 

Ruhan YALÇIN / TEKİRDAĞ, (DHA)- TEKİRDAĞ'da, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, enstitü müdürleri ve tohumculuk sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği istişare toplantısında konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tohumcular Derneği'nin bu yıl ürettiği yerli ve milli ayçiçek tohumunun 7 ilde ekileceğini, 2 sene içerisinde de tüm Türkiye’ye yayılacağını söyledi. 

Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği tarafından Tekirdağ'da, Tarım ve Orman Bakanlığı  temsilcileri, enstitü müdürleri ve tohumculuk sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği istişare toplantısı gerçekleştirildi. Trakya bölgesinin tarım paydaşlarını ve tohumculuk sektörünü bir araya getiren toplantıda; Trakya bölgesinde geliştirilen ve Trakya Tohumcular Derneği  üyelerinin üretim haklarına sahip olduğu hibrit ayçiçek tohum çeşitlerinin durumu, geçen sene yapılan çalışmalar ve önümüzdeki yıl ulaşılması planlanan hedefler konuları masaya yatırıldı. 

 

'YERLİ VE MİLLİ TOHUMUN YAYGINLAŞMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tohumcular Derneği'nin bu yıl ürettiği yerli ve milli ayçiçek tohumunun 7 ilde ekileceğini, 2 sene içerisinde de tüm Türkiye'ye yayılacağını söyledi.
Ajans olarak 3 yıldır Trakya bölgesinde yerli ve milli tohumların geliştirilmesi, satılması ve ürün elde edilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin, "Bu kapsamda bu işleri yapabilmek için 'Trakya Tohum A.Ş.' diye bir şirket kurduk, bu şirkette 28 tane özel sektör, Trakya bölgesinde bulunan 10 borsamız ve Namık Kemal Üniversitesi var. Bu şirketimizin amacı  hem hissedarlara AR-GE anlamında, pazarlama anlamında destek vermek hem de özellikle çok zorlandığımız bir alan olan ayçiçek tohumunun yerli ve milli olarak yetiştirilmesini sağlamak. Yine bu kapsamda lobi yapma anlamında 'Trakya Tohumcular Derneği' diye bir dernek kurduk. Bu da Türkiye’de ilk defa bölgesel anlamda bir dernek olmuş oldu. Yine bununla beraber bölgemizde bulunan çiftçilerimize yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılması geliştirilmesi ve kullanırlığı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, eğitimler veriyoruz. Özellikle Üniversitemizde ki hocalarımızla beraber sahada çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ TOHUM 7 İLDE EKİLMEYE BAŞLANACAK

Bu sene üretilen yerli ve milli ayçiçek tohumunun 7 ilde ekileceğinin, 2 sene içerisinde de tüm Türkiye’ye yayılacağının altını çizen Şahin, "Bu çalışmalarımızla inşallah kısa vaade de bulmuş olduğumuz yerli ve milli ayçiçeğini seneye yaklaşık 7 ilde denemeye başlayacağız. Üretim sonuçlarını almış olacağız ve inşallah 2 sene sonra tüm Türkiye’de çok yaygın bir şekilde Trakya Tohum A.Ş’nin üretmiş olduğu yerli ve milli aynı zamanda bir ayçiçeğini inşallah ekeceğiz" dedi.

'HEDEFLERİMİZİ ORTAYA KOYDUK'

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, geçen yıl yapılan çalışmaların çok yerinde olduğunu ve başarıya ulaştığını belirterek, "10 ilde 65 ilçede hem demonstrasyon çalışması oldu, hem de 15-20 dekarlık alanlarda ekimler oldu. Firmaların ürettikleri tohumlar bakanlığımız tarafından alınıp çiftçilere hibe amaçlı dağıtıldı. Geçmişi tecrübe ederek hedeflerimizi ortaya koyduk. Herkes amaçlarını söyledi. Tohum firmaları bu seneki üretimlerini 3’e 4’e katlayarak yerli ve milli olan, tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği çeşitleri daha geniş alanlara yaymak amacıyla yatırım yapacaklarını, çalışacaklarını söylediler. Bakanlığımız da hem taşra teşkilatı hem merkez teşkilatı ile buna her türlü destek vereceğini belirtmiş oldu" şeklinde konuştu.(DHA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!