Yaş çay taban fiyatı 10 TL olsun çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Yaş çay taban fiyatı 10 TL olsun çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2022 14:13

Yaş çay taban fiyatı 10 TL olsun çağrısı

Haberin Devamı

Rukiye MEYVECİ/RİZE,(DHA) - CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, “Yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun” dedi.

CHP Rize İl Başkanlığı tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet meydanında basın açıklaması düzenlendi. Burada açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı Saltuk Deniz, zamlar nedeniyle vatandaşların ve çay üreticilerinin sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek “Çay üreticilerimiz yüzde 300 ‘den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle çay bahçelerine gübre atamamaktadır. Buda çay verimini azaltacaktır. Ulaşım ücretlerine yapılan yüksek zamlar nedeniyle çay üreticileri çay toplamak için memleketlerine gelememe durumu ile da karşı karşıyadırlar. Dünyada en çok çay tüketen ülkeyiz. Çay sektörü acilen desteklenmesi gereken bir sektördür. Aynı zaman da tüm tarım sektörleri öncelikle desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.

‘DESTEKLEME FİYATI ARTIRILSIN’

Deniz “Yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun. Destekleme fiyatı artırılsın. Gübre destekleme bedelleri dönüm başına en az 250 TL olsun. Üreticiyi koruyacak Çay Kanunu tüm tarafların katılımıyla acilen çıkartılmalıdır. Taban fiyat uygulamasına geçilsin ve açıklanan yaş çay alım bedelinin altında alım yapılması yasaklansın, çay üreticilerine enflasyon farkı ödensin. Kuru çay fiyatlarını belirlenmesinde ÇAYKUR’un ve özel sektörün oluşacak maliyetleri üzerinden güncellemeler yapılmalıdır.  ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan çıkarılsın.  Mevsimlik çalışan işçilerin sorunları kadro, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işsizlik ödeneklerinin verilmesi gibi sorunları çözülmelidir. Çay tarımımı bölgesi dışında yaşayan ve çay toplamak için gelmek isteyen ama maddi durumları bozuk olan çay üreticilerine ulaşım desteği verilmelidir. Kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!