Türkiye'de bir yılda yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede bir yılda yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2021 12:13

Türkiye'de bir yılda yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Türkiye’de bir yılda yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirtti. Öznavruz, “Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir.” dedi.
Türkiye’de ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türünün meme kanseri olduğunu ifade eden Dr. Öznavruz, “Ülkemizde meme kanseri her 4 kadın kanserinden birisi olmayı sürdürmektedir. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmanlığımızca yürütülenaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde Bak tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır.” Dedi.
ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI
Öznavruz, toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerde olduğu gibi Osmaniye'de de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlandığını, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinin (SHM) dahil edildiğini kaydetti. Merkezlerde, Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlar yoluyla ücretsiz hizmet verilmekte olduğunu vurgulayan Dr. Öznavruz, “Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır. Ulusal Kanser Kontrol Programımızda; tarama stratejilerinin yanı sıra korunma ve önleme programları ve halkın konuya ilişkin bilinçlendirilmesi çalışmaları da etkili olarak yürütülmektedir. Kadınlarımız meme kanserinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirilmeli, kanserden korunacak sağlıklı yaşam koşullarına yönlendirilmelidir. Kanserden Korunmak için tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir” dedi.
Dr. Hasan Öznavruz, meme kanserinin erken dönemde tesbit edilebilmesi için vatandaşları; Kanser Erken Teşhis, KETEM, ASM ve SHM’lere davet etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!