Osmaniye'de, yerli araçlar için süper kapasitör geliştirilip üretildi

Güncelleme Tarihi:

Osmaniyede, yerli araçlar için süper kapasitör geliştirilip üretildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2020 15:45

Osmaniye'de, yerli araçlar için süper kapasitör geliştirilip üretildi

Haberin Devamı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) akademisyenleri tarafından, Yerli ve Milli TOGG Elektrikli Araçları için elektrot malzemesi olan 'süper kapasitör' tasarlanıp üretimi yapıldı.
OKÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Müslüm Demir ve Araştırma Görevlisi Osman Cem Altıncı tarafından, Antep fıstığı kabuğundan, çevreci ve ekonomik sentez yöntemi kullanılarak katma değeri yüksek, gözenekli karbon üretilip enerji depolama alanında uygulaması gerçekleştirildi.  
Projenin yürütücüsü Müslüm Demir, "Yaptığımız proje ülkemizde üretilecek yeli ve milli TOGG elektrikli araçların enerji depolama sisteminde önemli rol oynayan süperkapasitör için elektrot malzemesi üretimi ve tasarımını içermektedir. Elektrotların ilk testleri OKÜMER laboratuvarında başarılı şekilde test edilmiştir. Ayrıca, yenilenebilir enerjilerindeki off-grid sistemine entegrasyonu ve daha etkin kullanılması için üretilen süperkapasitör elektrotkarı önemli rol oynamaktadır." diye konuştu. 
Proje ekibinden Araştırma Görevlisi Osman Cem Altıncı ise laboratuarda aktif olarak 6 ay çalıştığını, Antep fıstığı kabuğundan çevreci hidrotermal karbonizasyon ve geleneksel aktifleştirici kimyasallara göre daha az toksik Na2S2O3 kimyasalıyla inört atmosferde aktifleştirip gözenekli karbon üretilip fiziksel kimyasal ve morfolojik analizlerin yapıldığını kaydetti.
Yapılan projenin, dünyanın enerji alanında prestijli "American Chemical Society Energy&Fuels" dergisinde, "Beyond Conventional Activating Methods, A Green Approach for the Synthesis of Bio-Carbon and its supercapacitor electrode performance" başlıkla yayınlandığı, bir sonraki adım olarak ise süperkapasitör prototip üretilmesinin hedeflenmekte olduğu belirtildi.
Dr. Öğretim Üyesi Müslüm Demir proje ekipman ve finansman desteğinden dolayı OKÜ Rektörlük ve BAP birimine teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!