Fatsa’da 1. tarım şurası yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Fatsa’da 1. tarım şurası yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 13:57

Haberin Devamı

ORDU (AA) - Fatsa ilçesinde Kaymakamlık ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 1. tarım şurası gerçekleştirildi.

Fatsa Kültür Sarayında, ilçenin tarım gücünün belirlenmesi, yaşanan sıkıntılar ve ilçeyi tarımda kalkındırabilmek için gerçekleştirilen şuraya, Kaymakam Mehmet Yapıcı, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Erişmiş, Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Fatsa’daki tarımsal arazi varlığının 297 bin 374 dekar olduğunu söyleyen Fatsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, bu alanın yüzde 96’sının fındık bahçesi olduğunu ve fındık veriminin dekar başına 98 kilo olduğunu ifade etti.

İlçede hayvancılık işletmelerinin 1 - 2 baş kapasiteli aile işletmeciliği şeklinde olduğunu söyleyen Ayaz, tarımsal ürünlere ait verileri sıralayarak, tarımda küçük işletme kalmasın sloganı ile küçük işletmeleri orta, orta derecedeki işletmeleri ise büyük işletme haline getireceklerini belirterek, sağlıklı gıdanın üretilmesi ve üretilen ürünlerin pazarlanmasına yönelik altyapının da geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Fatsa’da tarım alanında yapılan yanlış uygulamalar olduğunu söyleyen Kaymakam Yapıcı ise şunları dile getirdi:

"Tarım bir ülkenin güvenliği noktasında en büyük teminattır. Tarım ve hayvancılıkta gıda güvencesi ve güvenliği noksan. Süt üretiminde bakteri oranımız çok fazla. Tarla büyüklüğü oranlarımız diğer ülkelere göre çok küçük. Maliyetler rekabet ettiğimiz ülkelere göre çok yüksek. Dekar başına alınan ürün rekoltesi çok düşük. Sözleşmeli üretim modeline geçilmeli ve bunun için üretim birlikleri kurulmalıdır. Tarımsal, hayvansal üretimde ve sulamada mutlaka planlama yapılmalıdır. Üretimde ve sulamada planlama yapamayan ülkemiz neyi ne kadar ürettiğini bilmiyor. Tarım ve hayvancılığa destek devam etmelidir. Toprak analizleri yapılmalı ve ekilebilir düz araziler tespit edilmelidir. Fındık üretimi, damla sulama konularında daha geniş çalışmalar yapılmalıdır."

Haberin Devamı

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa’ya içinde mezbahası, veteriner olan modern bir hayvan pazarı kurulabileceğini söyledi.

Söz alan çiftçi Cemil Pekbüyük, devletin alan bazlı destek ve doğrudan gelir desteği ödemelerinin alana göre değil de rekolteye göre yapılması gerektiğini ifade etti.

Fatsa’da 3 dönüm alanda çilek yetiştiriciliği yapan çiftçi Osman Güvenalp ise il ve ilçelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin kendilerine sahip çıkmadığını öne sürerek Fatsa’da çilek yetiştirilebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!