NİĞDE HABERLERİ

Sağlık Müdürü Koç, sofradan tuzlukları kaldırın

DHA
11.03.2020 - 13:01 |Son Güncelleme :
DHA

Sağlık Müdürü Koç, sofradan tuzlukları kaldırın

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında olması gerektiğini söyledi.

Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılarının tüketilmesi gerektiğini belirten Koç: “Tuz, günlük beslenmemizde yer alan besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu ve kaya tuzu olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi’ ne göre; aşırı tuz (sodyum) tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, inme, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kalp hastalıkları da dünya çapında en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden ikisi olarak gösterilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına(silme bir tatlı kaşığına) denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu da kapsamaktadır. Halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla 9-15 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası olarak belirlenmiştir. Hedefimiz aşırı tuz tüketimini azaltmak için hep birlikte hareket ederek sağlığımız için daha az tuz tüketmemizdir” dedi.

SOFRADAN TUZLUKLARI KALDIRIN

Aşırı tuz tüketimini azaltmak için yapılması gerekenleri anlatan Koç: “Sofrada yemeklere tuz ilavesi yapılmamalı ve sofradan tuzluk kaldırılmalıdır. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) kullanılmalıdır. Hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, turşu ve salamura, balık konserveleri, tuzlanmış, tütsülenmiş ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri, aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan mineralli içecekler yüksek miktarda tuz içermeleri nedeniyle az tüketilmelidir. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle daha az tüketilmeli ve hazırlarken yüksek miktarda tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir. Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir.Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında, kişinin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Niğde haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Niğde ilinden Sağlık Müdürü Koç, sofradan tuzlukları kaldırın hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 11 Mart 2020 tarihinde saat 13 01’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça Sağlık Müdürü Koç, sofradan tuzlukları kaldırın haberi güncellenecektir.

NİĞDE NAMAZ VAKİTLERİ

26 Mart 2020, Perşembe
  • İmsak
    05:07
  • Güneş
    06:29
  • Öğle
    12:52
  • İkindi
    16:21
  • Akşam
    19:05
  • Yatsı
    20:22
Sayfa Başı