Avanos'ta üretilen güveçlere rağbet

Güncelleme Tarihi:

Avanosta üretilen güveçlere rağbet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 11:54

- Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurt içi ve yurt dışında talep görüyor - Güveç imalatçısı Şibik: "Ürettiğimiz güveç çanakları, Türkiye'nin her noktasına gidiyor. Bazı Avrupa ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine ve Irak'a da ihracat yapıyoruz"

Haberin Devamı

NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor.

Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor. Ustaların yaptığı çanak-çömlekler, turistlerin ilgisini çekiyor.

Avanos'ta üretilen güveçler ​(İçinde yemek pişirilen toprak kap), yurdun dört bir yanına gönderiliyor, bazı ülkelere de ihraç ediliyor.

Güveç imalatıyla uğraşan Osman Şibik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avanos güvecine her zaman rağbet olduğunu söyledi.

Ürünlerine ilginin giderek arttığını belirten Şibik, "Ürettiğimiz güveç çanakları, Türkiye'nin her noktasına gidiyor. Avanos'ta diğer tesislerin üretimini de katarsak yılda 500 bin güveç çanağı üretiliyor. Bazı Avrupa ülkelerine, Kuzey Afrika ülkelerine ve Irak'a da ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Güveç çanağı yapımı hakkında bilgi veren Şibik, şunları söyledi:

"Kırıcılardan geçen toprağı birinci ıslama dediğimiz bölgeye getirip ıslatıyoruz. Burada 2 gün dinlenen toprak, belli bir kıvama geliyor. Daha sonra silindirlerden geçiriyoruz ve ikinci dinlenmeye alıyoruz. 2 gün dinleniyor sonra tekrar silindirden geçirdikten sonra 2 gün daha dinleniyor. "Ne var şunda çamurdan yapılmış bir alet" denilen bir şeyin sadece çamurunu hazırlamak 6 günümüzü alıyor. 6 gün dinlendikten sonra çamur kütle makinesinden belirli ebatlarda kesebileceğimiz bir şekilde yuvarlak olarak silindirlerden çıkarak ustaların önüne geliyor. Ustaların elinde şeklini alan ürünler, 'kuruluk' denilen alana getirilir. Bu alan, nem ve ısının sabit olduğu, hava akımının olmadığı bir odadır. Çanaklar burada kurumaya bırakılıyor. Daha sonra kuruyan çanakları üzerine konulduğu tapadan ayırırız. Ayrılma safhasında altında oluşan çapaklar, rötuş makinelerinde düzeltilir. Kuruluktan çıkan, nemini atmış ürünler fırın bölümüne gelir."

Şibik, fırında yüksek ısıda 2 kez pişirilen ürünlerin kalite kontrolleri yapıldıktan sonra satışa sunulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Müşterileri için güveç kullanma kılavuzu hazırladıklarını anlatan Şibik, "Güveç, eskiden kim tarafından nerede yapıldığı bilinmeyen bir üründü. Üründen şikayeti olan müşteri, kiminle muhatap olacağını bilemezdi. Oysa biz, yaptığımız güveçlere bir broşürle ismimizi, telefon numaramızı koyduk. Bunlarla da yetinmedik, yemek tarifi yaptık ve tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik kullanım kılavuzu hazırladık. Kılavuzda, güveç alırken neye dikkat edilmesi, ilk pişirmeden önce ne yapılması, sonraki aşamalarda da neler olması gerektiğini belirttik" diye konuştu.

Osman Şibik, güveçte yapılabilecek 10 ayrı yemek olduğunu, fırın ve ocaklarda bu kaplarla kısık ateşte pişirilerek lezzetli yemekler hazırlanabileceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!