Muş'taki çalıştayda Solgun: Tütün ithalatı ihracatın önüne geçmiştir

Güncelleme Tarihi:

Muştaki çalıştayda Solgun: Tütün ithalatı ihracatın önüne geçmiştir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2016 10:29

Muş'taki çalıştayda Solgun: Tütün ithalatı ihracatın önüne geçmiştir

Haberin Devamı

Eser AYDIN/ MUŞ, (DHA)- Muş'ta düzenlenen Birinci Uluslararası Tütün çalıştayında konuşan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, "Son zamanlarda ülkemizde tütün ithalatı, ne yazık ki ihracatın önüne geçmiştir" dedi.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, valilik, Belediye, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Başkanlığı işbirliğiyle hazırlanan 1. Uluslararası Tütün Çalıştayı Muş Alparslan Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde başladı. Çalıştaya Vali Seddar Yavuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Kalkınma eski Bakanı ve AK Parti Basın Sözcüsü Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Kalkınma Bakanı Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, kamu kurum müdürleri, yurt içi ve dışından akademisyenler ve üreticiler katıldı.



Çalıştayda konuşan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, böylesine önemli bir organizasyonu Muş’ta gerçekleştirmenin onurunu yaşadıklarını ifade etti. Çalıştayı düzenlemedeki amaçlarının ithalatı azaltıp ihracatı artıracak projeler hazırlamak olduğuna işaret eden Şeyhmus Solgun tarım ve hayvancılık yapılan Muş'ta 820 bin hektar alana sahip bir ova bulunduğunu hatırlattı. Muş'ta 1 milyon küçük, 300 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu anlatan Solgun, halkın yüzde 75’inin geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığına dikkat çekti. Şeyhmus Solgun şunları söyledi:



"Ülkemizin kırsal ve kıraç toprağa sahip 26 il, 113 ilçe, 2 bin 301 köy ve mahallede yaklaşık 106 bin hektar alanda 65 bin ton tütün üretilmektedir. Dünyada pazar payı büyük olan Türk tütününe dikkat çekmek istiyorum. Dünyada 650-700 milyar Dolarlık tütün piyasası bulunmaktadır. Dünyadaki oryantal tütünün yarısını Türkiye, tek başına üretmektedir. Dünya ticaretinde en fazla işlem gören ürünlerden birisi de Türk tütünüdür. Sigara firmaları ile yapılan sözleşmede, Yunanistan, Lübnan, Bulgaristan, Makedonya ve İtalya’da, 'Ne kadar tütün mamulünü ülkemizde satıyorsanız o kadar tütünü benim ülkemden almak zorundasın' diye bir şart bulunmaktadır. Benzer uygulamanın Türkiye’de hayata geçirilmesini bürokratlarımızdan istirham etmekteyiz. Son zamanlarda ülkemizde tütün ithalatı, ne yazık ki ihracatın önüne geçmiştir."



KOTALI DÖNEMLERDE TÜTÜN YAKILIYORDU



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise tütünün Anadolu topraklarında 400 yıldan beri üretildiğini bildirdi. Tarım, ticaret ve sanayi sektörlerinde taşıdığı değer nedeniyle tütünün ülkemizin en önemli ürünleri arasında yer aldığına vurgu yapan Mehmet Danış, "Oluşturduğu yan sanayi, satış-dağıtım ağı ve çok geniş kullanım alanı ile bu verimliliği belki azalarak da olsa devam ettireceği aşikardır. Türk çiftçisinin elinde yaklaşık 400 yıl boyunca ıslah edilerek büyük bir başkalaşım geçiren Türk tütünü, dünyada haklı olarak şöhret kazanmıştır. 2002 yılı öncesini, tütünü kotalarla ürettiğimiz dönemlerde bile depolar, daha sonra tütünü yakmak zorunda kaldığımız yıllardı. Tütün ülkemiz ekonomisine istihdam, ihracat ve vergi gelirleri gibi önemli katkılar sağlamaktadır. Son yıllarda sigara tüketiminde tüketici tercihlerinin değişmesiyle maalesef bizim daha çok ekmiş olduğumuz tütün türlerinin ekonomik değerini yitirdiği görülmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!