Enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direkler yerine beton direkler dikiliyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direkler yerine beton direkler dikiliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2022 17:50

Enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direkler yerine beton direkler dikiliyor

Haberin Devamı

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)-MUŞ’ta yarım asır öncesinde kurulan ve enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direklerin yerini, beton direkler alıyor.

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Muş İl Müdürlüğü 5 ilçe, 17 belde, 368 köy ve bunlara bağlı mezralarda yaklaşık yarım asırdır enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direkler yerine, beton direklere bırakıyor. Kent merkezine bağlı Üçdere, Suboyu, Tandoğan ve Yarpuzlu köylerinde çalışma yürüten ekipler, yağışların yanı sıra özellikle tipi ve fırtınadan gördüğü zarar sonucu tahrip olarak ekonomik ömrünü tamamlayan ağaç direkleri, beton direklerle değiştiriyor. Dört köyde yürütülen çalışmayla toplam 1200 adet ağaç direği beton direkle değiştiren ekipler, kapalı devre alçak gerilim hattı ve enerji hattı çekimi ile aydınlatma armatörleri montajı kapsamında köy hatlarını yeniliyor. Ekipler tarafından 4 köyde hummalı bir şekilde yürütülen ve 10 milyon liraya mal olacak çalışma çerçevesinde, 45 bin metre kapalı devre alçak gerilim hattı ile 5 bin metre müşterek ve enerji nakil hattı çekimi yapılacak. Böylelikle ömrünü tamamlayan ve yenisinin yerine dikilmesinin 8 bin TL’ye mal olduğu ağaç direkler, aşamalı şekilde yürütülen çalışmalar kapsamında beton direklerle değişecek. Öte yandan arazi durumunun el vermediği bölgelerdeki ağaç direklerin yerine ise, demir direklerin dikimi yapılacak.

Haberin Devamı

“YAĞMUR, KAR, SOĞUK VE FIRTINADA ELEKTRİĞİMİZ GİDİYORDU"

1980 yıllarında köylerinde kurulan ve enerji nakil hatlarını taşıyan ağaç direklerin beton direklerle değişmesine sevindiklerini anlatan Yarpuzlu Köyü sakinlerinden Mehmet Sait Özkan, “1980 yılında elektrik, tahta direklerle köyümüze getirilmişti. 1980 tarihinden bu yana yağmur, kar, soğuk ve fırtınada elektriğimiz gidiyordu. Çok şükür bugün ağaç direkler yerine, beton direkler dikiliyor. Bundan sonra beton direkler sayesinde inşallah sağlıklı bir elektriğimiz olacak" diye konuştu.

“1200 ADET BETON DİREK KURULMUŞTURö

Zorlu coğrafyada kritik bir görev ihya ettiklerini anlatan VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar ise, “Özellikle ekonomik ömrünü tamamlamış, işlevini yitirmiş şebekelerimiz, yeni tesis çalışmalarıyla, yeni yatırımlarla değiştirilmektedir. Suboyu, Üçdere, Yarpuzlu ve Tandoğan köylerinde eskiyen, ekonomik ömrünü tamamlayan, yağmur, fırtına, kar ve çamurdan etkilenen şebekemizin yenisiyle değişmesi için çalışması yapılmaktadır. Sadece bu dört köyümüzde toplam 1200 adet, enerji nakil hattı taşıyan beton direkler dikilmiştir. Eski ağaç direkler sökülerek, yerine sağlam beton direkler dikilmektedir. Bu dört köyümüzde toplamda 45 bin metre alçak gerilim hattı, 5 bin metrede yüksek gerilim hattı olmak üzere 50 bin metre yeni nesil enerji nakil hattı çekilmektedir. Çektiğimiz iletkenler, kapalı devre iletkenlerdir. Arıza ve kayıp oranlarını aza düşüren bir cinstendir. Şirketimizce bu tür yatırımlar yapılmaya devam edilmektedir. Bu dört köyümüzde yaklaşık 10 milyon liralık bir yatırım yapılmaktadır. Kent genelinde 2021 yılında yaklaşık 100 milyon lira bir yatırım yapılmış olup, 2022 yılında 200 milyon liralık bir yatırımı hedeflemekteyiz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!