Doğal bitki ve hayvan türlerini tanıttılar

Güncelleme Tarihi:

Doğal bitki ve hayvan türlerini tanıttılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 13:19

Doğal bitki ve hayvan türlerini tanıttılar

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi, Göcek Mahallesi'nde, Türkiye ve Fethiye yöresindeki doğal bitki ve hayvan türlerinin tanıtımı yapıldı.

Göcek D-Marin'deki tanıtım toplantısına, D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan, TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Oktay Tirli, TURMEPA'da görevli Su Ürünleri Mühendisi Songül Turan, Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Müdürü Bülent Telli, Seyahat Vakfı Göcek Temsilcisi Şemsi Turan, Göcek Anadolu Lisesi Öğretmeni Süleyman Şatır, öğrenciler ve çok sayıda Göcekli katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında, coğrafi konumu nedeniyle yaklaşık 12 bin bitki çeşidine evsahipliği yapan Türkiye'de 120 memeli, 400'den fazla kuş, 130 sürüngen ve 300 balık türü yaşadığına dikkati çeken D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan, "Bitki ve hayvan türlerinin bölgelere göre dağılımına bakıldığında, Marmara, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Toros Dağları, Amanos Dağları ve Tuz Gölü çevresi en zengin bölgeler olarak görülüyor. Tüm bu zenginliklere rağmen yaşam alanlarının yok olması, çevre kirliliği, yasa dışı ticaret ve avcılık ile yangınlar nedeniyle, bitki ve hayvan türleri yok olma tehlikesi yaşıyor. Sadece Türkiye'de yetişen, endemik türmlerden olan "İstanbul nazendesi", "Konya gaşağı" ve bir yonca türü olan "Trifolium Parchycalyx"in de aralarında bulunduğu bitkiler, yok olma tehlikesi altında bulunuyor. Giderek azalan yaban keçisi, alageyik ve çizgili sırtlan gibi hayvanların sayıları, av üretme ve koruma istasyonlarında çoğaltılmaya çalışıyor. Öte yandan, Avrupa'da bitki ve hayvan türlerinin korunması için 1979'da kabul edilen, Türkiye'nin 1984 yılında imzaladığı Bern Sözleşmesi ile yok olma tehlikesi altındaki bitkiler de koruma altına alındı" dedi.

10 HAYVAN TÜRÜNÜN NESLİ TAMAMEN TÜKENDİ

TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Oktay Tirli de, geçmişte sadece Türkiye'de yaşayan Anadolu parsı ile Anadolu topraklarında görülen Asya fili, yabani sığır, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, yılanboyun, kelaynak ve kaplanın nesillerinin ülkemizde tamamen tükendiğini söyledi. Tirli, Türkiye'deki nesli yok olma tehlikesi altında bulunan 41 bitki ve hayvan türü bulunduğunu söyledi. Tirli, bu hayvan türlerini şöyle sıraladı:

"Boz ayı, telli turna, Akdeniz foku, alageyik, çizgili sırtlan, mezgeldek, su samuru, kuyruksüren, ulu geyik, yaban koyunu, yaban keçisi, karakulak,

çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, kurt, dikkuyruk, şah kartal, kara akbaba, huş tavuğu, toy, çöl varanı."

Tirli, nesli yok olma tehlikesi altında olan bitki türlerinin ise Konya gaşağı, sevgi çiçeği, sığla, beyaz çiçekli çakal nergisi, termopsis turcica, narin acı çiğdem, mavi yıldız, yabani siklamen, çan çiçeği, Karadeniz salkımı, Kilyos peygamber çiçeği, göl soğanı, çöven, İstanbul nazendesi, Erzincan süt otu, çorak gülü, kardelen, sphaerophysa kotschyana, trifolium parchycalyx,  yabani karanfil olduğunu kaydetti. Toplantıda yöredeki doğal bitki ve hayvan türleri hakkında bilgİler de verildi.

Cihan KAYA / FETHİYE, (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!