Amiral Turgut Reis, ölüm yıl dönümünde Bodrum'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Amiral Turgut Reis, ölüm yıl dönümünde Bodrumda anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 17:47

Amiral Turgut Reis, ölüm yıl dönümünde Bodrum'da anıldı

Haberin Devamı

Nilüfer DEMİR/BODRUM (Muğla), (DHA) - ÜNLÜ Türk denizcisi Amiral Turgut Reis, ölümünün 452'nci yıl dönümünde doğum yeri olan Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'nde düzenlenen törenlerle anıldı.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı Donanması'nda önemli görevlere getirilen Amiral Turgut Reis (1485-1565), ölümünün 452'nci yılında doğum yeri olan Turgutreis'te düzenlenen törenlerle anıldı. Bodrum Belediyesi tarafından, Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na ve Şevket Sabancı Parkı'ndaki Turgut Reis Heykeli'ne çelenk sunuldu. Törenlere Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediyesi CHP'li Meclis üyesi ve Turgut Reis'in torunlarından olan Funda Akçalı, Turgutreis Jandarma Karakol Komutanı Teğmen Murat Baykan, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bando Takımı Komutanı Yüzbaşı Atıf Taner Çolak ve vatandaşlar katıldı. Büyükelçi Doğan, Turgut Reis'in sadece Turgutreis'e ait değil, Akdeniz'e ait çok büyük bir değer olduğunu belirterek, "Turgut Reis'in bölgemiz için bir marka, bir onur olduğunun altını çizmek isterim. Kişiler kimlikleri, toplumlar ise tarih, kültür değerleri ile beraber anılır. Bizler bir marka olabilmek için geçmişimize sahip çıkmalı, Turgut Reis'i toplumun ve kültürün bir abidesi olarak bütün boyutlarıyla ortaya koymalıyız. Turgut Reis'i yaşatmak, gençlerimize büyük bir miras bırakmak hem şahsi hem de toplumsal sorumluluğumuzdur" dedi. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın Bando Takımı Yüzbaşı Atıf Çolak yönetiminde ulusal marşları seslendirdi.
Amiral Turgut Reis anma etkinliği kapsamında bu akşam Sabancı Parkı'nda saat 21.30'da Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın Bando Takımı konser verecek. Anma etkinlikleri 24 Haziran'da Turgutreis Atatürk Meydanı'nda Bate Bahadır Aksoy konseri ile sona erecek.
AMİRAL TURGUTREİS KİMDİR?
Anadolu'nun Menteşe (Muğla) yöresinden yoksul bir aileden gelir. Genç yaşta levent olarak Akdeniz'de korsanlığa başladı ve bir süre sonra reisliğe yükseldi. Gittiği Cezayir'de Barbaros Hayreddin'in hizmetine girdi. Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze Deniz Savaşı'nda (28 Eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi. Venediklilerin ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri aldı. Korsika'da Salih Reis ile birlikte Cenovalılara tutsak düştü (1540). Üç yıl sonra Cenova'yı kuşatan Barbaros tarafından ikisi de kurtarıldı (1543). Barbaros'un desteğiyle yeniden bir donanma kurarak Akdeniz'de korsanlığa başladı. Napoli Körfezi'ne üslenen İspanyol gemilerini batırdığı gibi, körfez kıyısındaki yerleşim yerlerinden çok sayıda tutsak aldı. Tunus'ta Küçük Sirte Körfezi'ndeki Cerbe adasını kendisine üs yaptı. Güney Tunus'ta birçok kıyı kent ve kasabalarına egemen oldu. İspanyol donanması Cerbe Adası'nı bir baskınla kuşattıysa da, Turgut Reis gemilerini yağlı kızaklarla adanın arka tarafına indirerek düşmandan kurtulmayı başardı. Bu baskının ardından çeşitli Fas limanlarına üslendi. Daha sonra çağırıldığı İstanbul'da kendisine Karlı ili sancakbeyliği verildi (1551). Kanuni Sultan Süleyman, Trablusgarp alınırsa buraya onu beylerbeyi atayacağını söyledi. Kent alındıysa da, beylerbeyliğine Hadım Murat Ağa getirilince, Turgut Reis Osmanlılara kırılarak Akdeniz'e açıldı (1552). İki yıl süreyle denizlerde ve kıyı kentlerine yaptığı baskınlarda önemli başarılar sağladı. Yaklaşık 15 bin tutsak ve çok sayıda ganimetle İstanbul'a döndü ve Trablusgarp beylerbeyliğine atandı (1554). Kaptanıderya Piyale Paşa ile birlikte birçok sefere çıktı, Cerbe savaşında bulundu (1560). İlerlemiş yaşına rağmen katıldığı Malta kuşatmasında şehit düştü. Türbesi Trablusgarp'tadır.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!