1 ton plastik atık geri dönüştü

Güncelleme Tarihi:

1 ton plastik atık geri dönüştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2025 11:40

1 ton plastik atık geri dönüştü

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA)- MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz Projesi' kapsamında, Adnan Menderes Bulvarı sahiline yerleştirilen ünitelerde toplanan yaklaşık 1 ton plastik atık, geri dönüşüm döngüsüne dahil edildi.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz Projesi' kapsamında, Adnan Menderes Bulvarı sahiline yerleştirilen plastik atık ünitelerinde 935 kilo plastik atığa karşılık gelen 93 bin 500 pet şişe toplandı. Uygulama sayesinde, atıkların doğrudan veya dolaylı olarak denize ulaşmasının ve mikroplastik oluşumunun önüne geçildi. Son 1 yıl içinde 150 bin adet pet şişe kapağına karşılık gelen 150 kilo plastik atık; saksı, anahtarlık ve acil durum düdüğü gibi ürünlere dönüştürülerek vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Toplam 1 tona karşılık gelen plastik atık, 10 aylık süreçte geri dönüşüm döngüsüne dahil edildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği bu proje ile plastiklerin geri dönüşümünü sağlayarak, kent halkının çevreye duyarlılığını artırmayı ve sürdürülebilir bir çevre bilinci oluşturulmasını hedefliyor. Proje kapsamında, Adnan Menderes Bulvarı sahil şeridi üzerine yerleştirilen 6 içme suyu çeşmesi ve 6 plastik toplama kumbarasıyla, vatandaşların plastik şişe kullanmalarının ve atık oluşturmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

‘AMACIMIZ, MERSİN’DE PLASTİK KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK VE CANLI YAŞAMINI KORUMAK’

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda Sıfır Atık Yönetim Şube Müdürlüğü Şefi olarak görev yapan Çevre Mühendisi Dr. Zeki Altun, projenin ‘Ufuk Avrupa Programı’ kapsamında, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında en başarılı proje seçildiğini belirtti. Dr. Altun, projenin temel hedeflerinin sahil alanlarında plastik kirliliğinin azaltılması, halkın sıfır atık uygulamalarına aktif katılımının sağlanması, plastik atıkların geri dönüşüm ve ileri dönüşüm süreçlerine aktarılması, atıktan hammadde elde etme kültürünün yaygınlaştırılması, Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir atık yönetimi yaklaşımının güçlendirilmesi ve yeniden kullanılabilir su kaplarının kullanımını teşvik etmek olduğunu söyledi. Söz konusu hedeflere ulaşmak için plastik şişe atık oluşumunun önüne geçmek istediklerini kaydeden Dr. Altun, bu yönüyle projenin sürdürülebilir bir proje olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘10 AYDA YARIM MİLYON PLASTİĞİN DOĞAYA KARIŞMASI ÖNLENDİ’

Vatandaşların projeye duyarlı olduğunu, sahip çıktığını ve geri dönüşüme destek verdiğini vurgulayan Dr. Altun, “MERCAN İklim ve Çevre Bilim Merkezi bünyesinde akıllı atık otomatı ve Caretta Caretta figürlü plastik toplama kumbarası ile plastik atıklar kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Sahilin belirli noktalarına da vatandaşların kendi matara ve sulukları ile ücretsiz suya erişim sağlayabilmeleri amacıyla, 6 içme suyu çeşmesi yerleştirildi. Bu uygulama ile plastik su şişesi kullanımının azaltılması hedeflendi.10 aylık süreçte çeşmelerden 240 metreküp su kullanıldı. Bu da yaklaşık yarım milyon plastik şişenin doğaya karışmasını önledi” dedi.

Haberin Devamı

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE AÇISINDAN ANLAMLI BİR PROJE’

Proje sayesinde, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzluklara karşı da önemli kazanımlar elde edildiğini söyleyen Dr. Altun, “Bir ton plastik atığın geri dönüşümüyle, bin 600 kilo karbondioksite eşdeğer sera gazı emisyon tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca bu proje deniz kirliliğini önleyerek, biyolojik çeşitliliği korumaktadır. Mersin’de toplanan atık miktarı küçük görünse de veriye dayalı sürdürülebilir bir adım atıldı” diye konuştu.

Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim ve saha çalışmalarıyla projenin sosyal kazanımlarına da değinen Dr. Altun, yaklaşık bin 500 öğrenciye çevre eğitimi verildiğini ve gönüllü katılımcılarla sahil temizliği yapıldığını aktardı. Dr. Altun, “Öğrenci ve vatandaşlarımıza plastik atık farkındalığının kazandırılması konusunda, el birliğiyle bir kampanya başlatmış olduk. Verilen eğitim ve sahil temizlik etkinlikleriyle, atık oluşumunu en aza indirmeyi ve sıfır atık felsefesini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!