Başkan Kaya: Tarımsal ve hayvansal gıda ürünlerine ihtiyacımız artıyor

Güncelleme Tarihi:

Başkan Kaya: Tarımsal ve hayvansal gıda ürünlerine ihtiyacımız artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 10:44

Başkan Kaya: Tarımsal ve hayvansal gıda ürünlerine ihtiyacımız artıyor

Haberin Devamı

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), (DHA) - MERSİN'in Tarsus ilçesinde Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, dünya ve Türkiye’deki nüfusu artışının, tarımsal ve hayvansal gıda ürünlerine olan ihtiyacı da sürekli artırdığını söyledi.
Borsa Başkanı Kaya, halen çözüm bekleyen toplulaştırma sorunu ve kullanılabilir atıl durumdaki arazilerin işlevsel olarak tarıma ve hayvancılığa kazandırılması için ciddi bir toprak reformuna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Başkan Kaya, atadan kalan arazilerin kardeşler arasında pay edilmesi ile kazanç sağlayacak üretime ve bu noktada işlemeye değmeyecek boyutlara gelen arazileri üretime yönelik hale getirilmediğini belirterek, meraların ıslah edilemediği takdirde dışarıdan ürün ithal etmeye devam edileceğini, özellikle yem ham madde açığının daha da artacağına dikkat çekti.
Başkan Kaya, hayvancılık sektörünün en önemli ve maliyetli girdisi olan karma yem üretiminde Türkiye’nin yerli kaynakların yetersizliğinden dolayı hammadde ihtiyacının yarısından fazlasını ithal edildiğini belirterek, "Bugün karma yem üretiminde hammadde ithalatında Türkiye'nin ürettiği yaklaşık 23 milyon ton yemin hammaddesinin 12 milyon tonu ithal edilmektedir. Dünya nüfusu bir yandan bitkisel üretimi gıda maddesi olarak tüketirken diğer yandan insanların tarımsal ürünlere olduğu kadar hayvansal ürünlere olan gereksinmeleri nedeniyle, dünya nüfusuna hayvan nüfusu da eklenmiştir" dedi.
Hayvancılığın önemsendiği ve geliştiği ülkelerde mera alanlarının çok iyi korunması nedeni ile verimli kullanıldığını ifade eden Kaya, "TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin toplam alanının yaklaşık yüzde 20’si, tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 38’i olan 14,6 milyon hektar çayır ve mera alanı. Gelişmiş ülkelerde beslenmedeki payı yüzde 40’a ulaşan hayvansal gıda ürünlerinin üretimi için beslenen hayvanlarında gıda maddesi bitkisel kaynaklı ürünlerden sağlanmaktadır. Bu noktada, sadece hayvanların beslenmesi, ot, yem bitkisi üretimi için değil, doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için meralara büyük önem verilmelidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!