Tarihi Taş Mektep, eski öğrencileri ile buluştu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Taş Mektep, eski öğrencileri ile buluştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2018 13:09

Tarihi Taş Mektep, eski öğrencileri ile buluştu

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de Cumhuriyet'in ilanıyla yaşıt olan Esenbağlar Mahallesi'ndeki Eski Mezitli İlkokulu, (Taş Mektep), yeniden Mersin'e kazandırıldı. Tarihi okul, ilk öğrencilerinin de katıldığı muhteşem bir törenle sosyal yaşama yeniden döndü.
Törene, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Kültür eski Bakanı İstemihan Talay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Kılıç, CHP İl Başkanı Adil Aktay, CHP Çankaya İlçe Başkanı Selçuk Dereli, mahalle muhtarları,  okulun eski öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende ilk olarak sözü alan Başkan Tarhan, Cumhuriyet Tarihine açılan bir kapı olan Taş Mektep’in yıllar sonra yeniden hayata döndüğüne söyledi. Taş Mektep'in, yeniden Mezitli halkına ve Mersin'e kazandırılmasının çok önemli olduğunu  belirten Tarhan, "Ne yazık ki, Binlerce insanın hayatında tarifi imkansız değişimlere yol açan, Bir Kentin Eğitim Hafızası niteliğinde olan, Cumhuriyetle yaşıt Mezitli İlkokulu, 1999 yılında kapatılmış ve çürümeye terk edilmişti. Uzun süren bürokratik uğraşlar sonucunda, Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanan Taş Mektep Projesi, Mersin Valiliğimizin de desteği ile hayata geçirilmeye başlandı" dedi.
Tarhan, Taş Mektep nedeni ile birçok kişiden, oldukça güzel tepkiler aldıklarını ifade ederek, "Mezitli İlkokulu'nun öğrencileri, şimdinin dedeleri-nineleri, amcaları-teyzeleri, anılarını anlatırken, bir yandan gözleri doluyor, Bir yandan da, tarihin eğitim hafızası olan Taş Mektep'in hayata döndürülmesi için verdiğimiz gayreti görerek seviniyor.  Değerlerimize Sahip Çıkacağız. Cumhuriyetimize, Büyük Önderimiz Atatürk'ün ilke ve devrimlerine, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkacağız. Biz Mezitli'de ‘Mutlu İnsanlar’ olsun istiyoruz. Çocuklarımız-gençlerimiz, bu güzel miraslardan mahrum kalmasın, Mezitli'de, anılar yaşasın diye çalışıyoruz" diye konuştu.
Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz ise, bu tür kültürel değerlerin günümüzde yaşatılması için mücadele verirken yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Çok önemli bir eseri, Mersin’e kazandırdığı için Başkan Tarhan’a özel olarak teşekkür ettiğini kaydeden Kocamaz, şunları söyledi:
"Kentlerin kimliği bu binalardır. Yeni binalar insana hiçbir sıcaklık vermiyor. Böylesi eserleri yeniden ortaya çıkarmak kadar oralara insanın nefesinin değmesi de çok önemlidir. Biz Tarsus’ta Kültür Eski Bakanımız İstemihan Talay’ın da desteğiyle çok önemli eserleri restore edilmesini sağladık. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen buraları butik otel vs gibi insanların kullanabileceği yerler haline getiremediğimiz için üçüncü kez restore etme kararı alındı. Oysa biz buralarda insan nefesi olsun. Restore etmemizin bir anlamı olsun istiyoruz." diye konuştu.
Vali Yardımcısı Deniz de, kültür eserlerinin toplumların dünden bugüne bağlayan yapılar olduğu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu varlıkları dünden geleceğe taşımak sorumluluğumuz var. Okulumuzun daha önceki halini ben çok iyi biliyordum. Bölgede inşaatı yapılan okullarımız nedeniyle sık sık buradan geçiyor ve her geçişimde, keşke bu değerimizi yeniden canlandırabilsek diye iç geçiriyordum. Bu nihayet gerçekleştirildi. Bu konuda katkı veren Mezitli Belediye Başkanımıza içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından okul içerisinde hazırlanan fotoğraf sergisini gezen konuklar, okulun tarihini ve restorasyon sürecini anlatan bir belgeseli izledi. Konuklar, dağıtılan formları doldurarak tarihi Taş Mektep’in önümüzdeki süreçte nasıl kullanılması gerektiği konusunda düşüncelerini paylaştı. Okulun kayıt defterini inceleyerek kendi dönemlerine ait bilgileri ve okul arkadaşlarını yeniden hatırlayan eski öğrencilere, belediyenin sürprizi ile, ‘Temsili Bitirme Diploması’ verildi. Oldukça duygusal anların yaşandığı diploma töreni sonrası konuklar, Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından çalınan birbirinden güzel eserler eşliğinde düzenlenen kokteyle katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!