Soli Pompeiopolis'in Sütunlu Caddesi yeniden ayağa kaldırılacak

Güncelleme Tarihi:

Soli Pompeiopolisin Sütunlu Caddesi yeniden ayağa kaldırılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 12:07

Soli Pompeiopolis'in Sütunlu Caddesi yeniden ayağa kaldırılacak

Haberin Devamı

Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, (DHA) - MERSİN'in merkez Mezitli İlçesi'nde Antik Çağ'ın harikalarından biri olan Soli Pompeiopolis Antik Liman Kenti'nin en önemli mimarilerinden Sütunlu Cadde yeniden ayağa kaldırılacak.
9 Eylül Üniversitesi tarafından bu yıl 18'incisi gerçekleştirilen kazılar hakkında bilgi veren Arkeolog Gözdem Güler, hedeflerinin milattan sonra 525'te yaşanan depremle yerle bir olan Soli'yi ve Sütunlu Cadde'yi ayağa kaldırmak olduğunu söyledi. Çalışmaların bilimsel veri ve metotlar ışığında 70 kişilik ekip ile devam ettiğini ifade eden Güler, "Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nin ana caddelerinden biri olan Sütunlu Cadde'de kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarını yürütüyoruz. Daha önce yürüttüğümüz çalışmalarda Sütunlu Cadde'nin güney ucundaki karşılıklı 7'şer sütundan 14 sütunu ayağa kaldırdık. Bu kazılarla birlikte ardından gelecek restorasyon çalışmalarıyla Sütunlu Cadde'yi ayağı kaldıracağız" diye konuştu.
Sütunlu Cadde'nin önemine değinen Güler, Roma dükkanları gibi önemli arkeolojik verilerin olduğunu, caddede gün ışığına çıkartılan Afrika, Kıbrıs ve Foça seramiklerinin Roma ve Bizans dünyasının sosyal ve ticari yaşantısını yansıttığını kaydetti. Antik kentin Mersin turizmine kazandırılması için çalışmalara devam edeceklerini belirten Güler, "Mersin kültür turizmi açısından önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent. Çalışmaların tamamlanmasıyla, Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran Soli, Mersin ve ülkemiz turizmine kazandırılacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!