Oruç tutarken baklagil tüketin

Güncelleme Tarihi:

Oruç tutarken baklagil tüketin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 12:54

Oruç tutarken baklagil tüketin

Haberin Devamı

MERSİN’de Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Bilgin, Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeni ile zengin besin gurubu olan baklagilin tüketilmesini önerdi
BeDuygu Bilgin, oruç tutmanın ruhsal ve bedensel bir arınma olduğunu belirterek, "Bu arınmanın bedenimiz açısından sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak içinse her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmeliyiz" dedi. Bilgin, şöyle devam etti:
"Peki özellikle oruç tutarken kuru baklagiller neden önemlidir? Kuru baklagillerin insan vücuduna faydaları saymakla bitmemektedir. Kuru baklagiller en zengin besin grubudur. Sağlıklı ve ekonomik protein kaynağı olduğunu vurgulamakla beraber kalsiyum, demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 vitamini haricindeki diğer B vitaminlerinden; tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitaminden zengindir."
Kuru baklagillerin sahur ve iftarda tokluk hissi vereceğini de vurgulayan Bilgin, şunları kaydetit:
"Ramazanda uzun süre açlık durumu yaşanmaktadır. Hem sahurda yenebilecek hem de bütün gün oruç tutan kişiyi tok tutacak şekilde beslenmeliyiz. Kuru baklagiller açlığı engelleyici özelliği olan; midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren ve içerdikleri düşük glisemik indeksten dolayı kan şekerini daha yavaş yükselten besin grubudur. Kuru baklagillerin protein miktarı yüksektir, bu yüzden tüketildiğinde doygunluğunuzun daha uzun süre kalmasını sağlarlar. Tokluk duygusu yaratmaları ve acıkmayı engellemeleri sonucu fazla kalori de içermediklerinden iftar ve sahur menüleri için oldukça ideal bir besin grubudur. Tahıl ürünleri ve sebze yemeklerinin içerisine mercimek, nohut gibi kuru baklagillerin katılması ile protein kalitesi yükseltilebilir ve doygunluğunuzu arttırmaktadır."

MERSİN, (DHA)
(FOTOĞRAFLI)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!