Mersin’de Raylı Sistem için imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Mersin’de Raylı Sistem için imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 16:42

Mersin’de Raylı Sistem için imzalar atıldı

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) - MERSİN Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaşım Master Planı kapsamında yapılacak olan Mezitli- Gar Raylı Sistem Hattının Uygulamaya Esas Kesin Projeleri’nin hazırlanması hizmetleri işi için ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalandı.
Mersin’in yıllardır çözüm bekleyen sorunlarından birisi olan trafik sorununu uzun vadeli olarak çözüme kavuşturacak olan Mezitli- Gar Raylı Sistem Hattı Projesi’nin sözleşmesi Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin arasında imzalandı.
İmza sonrasında konuşan Başkan Kocamaz, "30 Mart 2014’te göreve geldikten sonra bir taraftan 1/100 binlik ve 1/5000’lik planların yapılması ile ilgili çok yoğun bir süreç yaşadık. Bu planlara paralel olarak Ulaşım Master Planı, derelerin ıslahı ve yağmur suyunun en kestirme şekilde denize ulaşması için çalışmalar başlattık. Raylı sistemle ilgili çalışmaları başlatırken diğer taraftan Mersin’de yaşayan insanlarımızın hayatını kolaylaştırmak, ulaşabilecekleri yerlere en kısa yoldan ulaşması için toplu taşıma hizmetlerine ağırlık verdik"  dedi.
RAYLI SİSTEM ZORUNLU HALE GELDİ
Ulaşım Master Planında yapılan araştırmalar sonucunda özellikle Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile Pozcu’dan İstasyona kadar olan bölgeye bir raylı sistem yapılması zorunluluğunun ortaya çıktığını belirten Kocamaz, "Bu raylı sistemle ilgili bildiğiniz gibi biz havaray talep etmiştik.  Bunu talep etme nedenimiz de altyapıyı hiç bozmadan kazıkların üzerinden treni götürmekti. Dünyanın birçok bölgesinde bunlar var. Türkiye’de bir ilk olacaktı. Ama maalesef uzun süren görüşmeler sonucunda bakanlık bunu uygun görmedi. Hafif raylı bir sistem önerdi. Bizde Havaray ile ilgili başka bir netice alamayınca bu konu ile ilgili kararımızı verdik. 2018 yılı yatırım programına girmesi için Avan proje ile Bakanlığa başvurumuzu yaptık. Ancak daha öncede belirttiğim gibi Antalya’ya veya Konya’ya gösterilen müsamaha bize gösterilmedi. Ve kesin proje olmadığı için 2018 programına almadılar" diye konuştu.
BAKANLIĞA BAŞVURACAĞIZ
Proje tamamlandıktan sonra Yatırım Programı’na alınması için bakanlığa yeniden başvuru yapacaklarının kaydeden Kocamaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Raylı sistem ile ilgili daha önce birçok ülkeyi gezdik. Biz bir taraftan kaynak arayışına gireceğiz diğer taraftan da projenin hayata geçmesi için hazırlıklarımızı yapacağız. Hedefimiz 2019’a girmeden bu raylı sistemle ilgili inşaatın başlaması. Yatırım programına aldırmak için mücadeleye başlayacağız. Biz dersimizi en iyi şekilde ve ciddiye alarak çalışıyoruz. Firma da aynı şekilde çalışacak. Hiç kesintisiz çalışmamıza rağmen ancak bugün bu noktaya gelebildik. İnşallah Mersin için hayırlı olur."
Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin de Türkiye’ye örnek proje hayata geçirecek vurgulayarak, şunları söyledi:
"Programdan çok daha önce projeyi bitirip hep birlikte temelini atacağız. Aslanlar gibi metromuzu yapacağız. Türkiye’nin en güzel metrosu olacak. Kendi evimizde metro yapıyoruz. Bizim için bundan daha güzel bir şeref olamaz. Doğru zamanda doğru işi yapacağız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!