Mersin sahilinde Roman havası

Güncelleme Tarihi:

Mersin sahilinde Roman havası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2021 11:05

Mersin sahilinde Roman havası

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi, 'Dünya Romanlar Günü' için düzenlediği kutlama programında, roman vatandaşlar sahilde dinleti sundu.
Büyükşehir Belediyesi, '8 Nisan Dünya Romanlar Günü' dolayısıyla bir dizi kutlama programı düzenledi. Kentte sayısı yaklaşık 50 bini bulan Roman vatandaşlar, kutlamaların heyecanını yaşıyor. İlk olarak Büyükşehir’in organize ettiği dinletide şarkılar söyleyen Romanlar keyifli bir gün geçirdi. Roman sanatçılar üstü açık otobüste verdikleri konserler ile de Mersinlilerin evine konuk olup, kenti dolaştı. Etkinliklerle toplam 249 Roman sanatçıya destek olundu. 
Mersin’deki Roman vatandaşlar Büyükşehir’in Atatürk Parkı’nda düzenlediği dinletiye darbukalarını, kemanlarını ve klarnetlerini alarak katıldı. Geleneksel kıyafetlerini giyip şarkılar söyleyen Roman kızları izleyicilerin beğenisini topladı. Çimlerde güneşin ve sahilin tadını çıkartan vatandaşlar, o dinletiyi cep telefonlarıyla ölümsüzleştirdi. Sözlerinde acıyı, yoksulluğu, baharı ve beraberinde umudu da anlatan 'Ederlezi'yi güneşe karşı söyleyen Roman müzisyenler, izleyicilere duygu dolu dakikalar yaşattı.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Ederlezi’yle ilgili şunları söyledi:
“Ederlezi Balkan müziği olarak adlandırılıyor ama işin özünde bu Roman müziğidir. Yoksul Romanların bahara girişteki kutlamalarını anlatan bir şiirdir. İnsanlar mutlu olmaya çalışıyor ama üzerlerinde derin bir yoksulluk var. O yoksulluğu da anlatıyor. Şiirin içerisinde ‘çok yoksul insanlarız ama bizler de eğlenmek, coşmak ve gülmek istiyoruz’ diyor aslında.”
Türkiye’de resmi kayıtlarla 5 milyon Roman vatandaşın yaşadığını ancak kendi çalışmalarında bu rakamın 8 milyonu bulduğunu belirten Daylam, 8 Nisan’ın Roman vatandaşlar için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Mersin’de de 50 bin civarı Roman vatandaşın yaşadığını belirten Ali Daylam, “Roman kültürünün içerisinde birçok özellik var. Bunun içerisinde müziği de var, dansı da var. Ama bunu sadece müzikle ve dansla anlatmak da zor. Çünkü onun yanında birçok el sanatları, kültürleri, ananeleri var. Romanların dili var. Çok geniş bir konsepti var.Romanlar müziği mutlaka seviyorlar, müziği yaşatıyorlar" diye konuştu.
Arnavutluk’tan gelen ve bir yıldır Türkiye’de yaşayan Fjorela Milanj da dinletide şarkı söyledi. Türkiye’de ilk defa 8 Nisan kutlamasına katıldığını belirten Milanj, “Burada çok farklı kutlanıyor. Ben de bir Romanım ve çok mutluyum. Romanların ne derdi olursa olsun müzik olduğunda mutlu oluyorlar, dertlerini unutuyorlar. Dünyadaki tüm Romanların gününü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!