Kavak: Narenciye ihracatı 2 Eylül’ de başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kavak: Narenciye ihracatı 2 Eylül’ de başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2016 13:24

Kavak: Narenciye ihracatı 2 Eylül’ de başlıyor

Haberin Devamı

MERSİN'de açıklama yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracat sezonunun 3 Eylül’de başlayacağını söyledi.
Ali Kavak, tarımın en önemli alt sektörlerinden olan narenciyenin Türkiye’ye sağladığı net döviz girdisi ile yarattığı istihdam açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'nin 3.6 milyon ton olan narenciye üretiminin yüzde 45’ini oluşturan 1.6 milyon tonunu ihraç ederek, dünyada 3'ncü sırada yer aldığını anlatan Kavak, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz sezon Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olumsuzluktan dolayı, ihracatçı arkadaşlarımız hazırlıksız yakalanmış olup narenciye ihracatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak devletin üretici ve ihracatçıyı böylesi zor bir dönemde yalnız bırakmayıp, alternatif pazarların yaratılması ve mevcut pazarlardaki pazar payımızın arttırılması yönünde sağladığı desteklerle o sıkıntılı dönemi atlatmış bulunmaktayız."
Kavak, yaşananlardan sonra pazar bağlılığının zararlarını çok yakından gördüklerini ifade ederek, şöyle dedi:
"Aslında bir musibet bin nasihate bedel misali ihracatçılarımız bir ya da birkaç pazara bağımlı olmama yönünde büyük bir ders almıştır. Bu bağlamda başta Ekonomi Bakanlığımızın öncülüğünde Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerimiz ve Narenciye Tanıtım Grubumuzun yoğun çalışmaları sonucu gerek alternatif pazarların yaratılmasına ve gerekse mevcut pazarlardaki ihracatımızın arttırılmasına yönelik büyük çapta çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir."
UZAKDOĞU'YA İHRACAT HAMLESİ
Uzakdoğu ülkelerine ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi faaliyet yürütüldüğüne dikkat çeken Kavak, şu bilgileri verdi:
"Bu önümüzdeki dönem 8 ülkede Türk narenciyesini tanıtım faaliyetleri için uluslararası ajanslarla anlaşma yapılmış olup 1 Eylül’den itibaren tanıtıma başlanacaktır. Ayrıca üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın üretim, paketleme, lojistik kaynaklı sorunlarının tespiti yapılmış olup bu anlamda üniversitelerimizle işbirliği yaparak sorunların giderilmesi yönünde bir dizi proje hayata geçirilmesi aşamasına gelinmiştir."

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!