İş dünyasına arabuluculuk sistemi müjdesi

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasına arabuluculuk sistemi müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2017 16:21

İş dünyasına arabuluculuk sistemi müjdesi

Haberin Devamı

Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin),(DHA) - MERSİN'in Tarsus ilçesi Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan İş Mahkemeleri Kanunu'nu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi. 
Dava şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Murat Kaya, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin açıklama yapan Kaya, "Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işveren, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapamayacak. Düzenleme iş dünyası için önemli. Bu zamandan da tasarruf sağlayacak. İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecek. Anlaşma metni gizli olacağından, tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda kalacak. Bu sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır" dedi.
İşçi ve iş verenin artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyeceklerini kaydeden Kaya, "Arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır" diye konuştu.


FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!