Mersin'de üzüm bağları ve elma bahçelerini don vurdu

Güncelleme Tarihi:

Mersinde üzüm bağları ve elma bahçelerini don vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2020 12:29

Mersin'de üzüm bağları ve elma bahçelerini don vurdu

Haberin Devamı

Mustafa GÜMÜŞ/GÜLNAR(Mersin), (DHA)- MERSİN’in Gülnar ilçesinde, bazı mahallelerde etkili olan don nedeniyle üzüm bağları ve elma ağaçları zarar gördü.
Gülnar’da, kıraçta yetişen kendine has aromalı elması ve Türkiye'nin kişniş (kuş üzümü) ihtiyacının yüzde 75 karşılayan çiftçilerin ürünleri, zirai don nedeniyle zarar gördü. Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer Emiş Işık, bu yıl ilçede dolu, fırtına, don olmak üzere 5 kez doğal afet yaşadıklarını belirterek, "Çiftçilerimiz çok mağdur oldu. İlçemize bağlı, Köseçobanlı, Bereket, Yarmasu ve Akova mahallelerimizde elma ve üzüm üreticiliği yapan çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun ürünleri dondan etkilendi. Sabah kalktıklarında don olduğunu, elma ve üzüm bağlarının zarar gördüğünü dile getirdiler. TARSİM sigortası yaptıran çiftçilerimiz ise ikinci şoku yaşadılar. Meteroloji yetkilileri sistemi kontrol ettiklerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmediğini belirtmeleri, TARSİM tarafından ise meteorolojik veriler baz alındığı için, don zararı sigorta kapsamına alınmadı" dedi.
'KREDİ ERTELEMESİ İÇİN BAŞVURUDA BULUNDUK'
Önümüzdeki yıl çiftçilerin aynı zarara uğramamaları için gerekli araştırmaların uzmanları tarafından yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Başkan Işık, "5 defa doğal afet yaşayan çiftçilerimizin kullanmış oldukları tarımsal kredi borçlarının önümüzdeki yıl hasat dönemine kadar ertelenmesini, ayrıca gerekli desteklerin verilmesi hususunda Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne bilgilendirmemizi ve taleplerimizi ilettik, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!