Büyükşehir’den üreticiye tohum desteği

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehir’den üreticiye tohum desteği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2021 16:36

Büyükşehir’den üreticiye tohum desteği

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA)- MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi, ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ni hayata geçirerek, Gülnar’daki 34 üreticiye 170 dekar alan için 2 bin 40 kilo tohum desteği sağladı.
Büyükşehir Belediyesi, Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ni başlattı. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde yürütülen proje kapsamında Gülnar ilçesindeki 34 üreticiye 170 dekar alan için 2 bin 40 kilo tohum desteği sağlandı. Projeyle yerel nohut çeşitlerinin yerinde üretilmesi amaçlanıyor. Üreticiler, bir zamanlar adına festivaller organize ettikleri ancak bir süredir unutulmaya yüz tutmuş yerel nohut çeşitlerini yeniden toprakla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor. Büyükşehir’in destekleri gençleri de tarıma yönlendiriyor. Proje ile yerel tohum üretimine teşvik edilen üreticilerin elde ettikleri ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantili olacak.
Projenin protokol imzaları Nisan ayının ilk haftasında Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir tarafından atıldı.
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nde görevli Ziraat Teknikeri Ali Karakış, “Projemizle birlikte Gülnar’da belirlemiş olduğumuz 3 mahallemiz var. 3 mahalleden 34 üreticimiz bu projeden faydalanacak. Proje kapsamında üreticilerin tohum girdileri ve zirai ilaç girdilerini Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Bu sayede üreticilerimiz ekonomik anlamda kazanç sağlamış olacaklar. Aynı zamanda Gülnar’da yok olmaya yüz tutmuş atalık nohut çeşitlerinin ticari anlamda, üretim alanları daha fazla yayılmış olacak. Yerel atalık nohut çeşitlerini diğer nohutlardan ayıran en büyük özelliklerinden birisi genetiği değiştirilmediği için kendine has bir aromasının olmasıdır. Tescilli bir ürün taneleri iri, albenisi iyi gibi gözükebilir. Lakin yerel atalık nohut çeşidimizin kendine has aroması vardır ve genetiği değiştirilmediği için sağlıklıdır. Aynı zamanda erken pişmesinden dolayı dünya çapında bir marka değeri görmektedir” dedi.
Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin de çalışmanın kendi mahallesinde de yürütülüyor olmasından memnun olduğunu belirterek, “Bu nohut eskiden bizim geçim kaynağımızdı. Şu an tükenmek üzere. Bizim buranın nohudu çok vitaminli bir nohut. O yüzden bunu çoğaltmak istiyoruz. Bu nohut eskiden milletin geçim kaynağıymış. Mesela köylüler bu nohut üzerinden alışveriş yaparlarmış” ifadesini kullandı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!