Alabalık çiftliklerinde yılda 205 ton üretim yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Alabalık çiftliklerinde yılda 205 ton üretim yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2021 09:12

Alabalık çiftliklerinde yılda 205 ton üretim yapılıyor

Haberin Devamı

Mehmet Halis NAİFOĞLU/MİDYAT, (Mardin), (DHA)-MARDİN'in Midyat İlçesinde, yoğun talep nedeniyle yılda 205 ton alabalık üretilip satılıyor. Beyazsu köyünde bulunan Akarsu yatağında kurulan 6 alabalık tesisinde üretimi yapılan alabalığa olan yoğun talep üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Beyazsu bölgesinde akan tatlı suyun üzerinde bulunan 6 tesiste üretimi yapılan canlı alabalığa yoğu talep var. Çiftliklerde üretimi yapılan alabalıktan günde birkaç ton satış gerçekleştiriliyor. Mesire alanına piknik için gelen vatandaşların yemek için alabalığı tercih etmeside üreticileri memnun ediyor. Balıklar, sipariş üzerine de Şırnak, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi çevre il ve ilçelere gönderiliyor. Alabalık üreticileri, kapasitelerine göre 80 bin ila 200 bin arasında yavru balıkları çiftliklerinde büyütüp yaz aylarında satışını toptan ve perakende yapıyorlar. Beyazsu alabalığın kilosu 25-30 TL arasında değişiyor.

'SAĞLIKLI BALIK ÜRETİMİ İÇİN DENETİM YAPILIYOR'

Midyat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de, Beyazsu mesire alanında kurulan alabalık çiftliklerinde rutin kontroller gerçekleştiriyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kadri Tutak, beraberinde su ürünleri mühendisleri ve veterinerler ile birlikte üretilen balıkların yemlemesi, havuzların teknik ve hijyenik şartları, suyun debisi, oksijen durumu, PH ve sıcaklık gibi değerlerin kontrol ediyor. 

Midyat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Muharrem Küçükarslan, "Beyazsu mevkiinde Bakanlığımıza bağlı 6 adet özel alabalık çiftliği bulunmaktadır. Alabalıklar oksijen seviyesi yüksek, temiz, berrak ve serin sularda yetiştirilebilir. Alabalıklarımız, fosfor, potasyum ve omega 3 yağ etkileri bakımından çok zengin bir protein kaynağıdır. Mardin ilimizde denizin ve göllerin  olmadığını düşünürsek vatandaşlarımızın taze balığa erişiminde elbette ki çiftliklerimiz büyük önem kazanmaktadır. vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla bu bölgelerden doktorlarımızın da tavsiyesiyle haftada en az bir kez balık tüketmek kaydıyla gelip balıklarını buradan alabilirler. Altı adet alabalık çiftliğinde yıllık üretim kapasitemiz 205 ton" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!