Derik’te çiftçiler havadan ilaçlamayla ürün kaybının önüne geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Derik’te çiftçiler havadan ilaçlamayla ürün kaybının önüne geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 15:19

Derik’te çiftçiler havadan ilaçlamayla ürün kaybının önüne geçiyor

Haberin Devamı

Emrullah KARAKAŞ/DERİK (Mardin), (DHA)- MARDİN’in Derik ilçesinde çiftçiler ilk defa kullandıkları dron teknolojisiyle, ekili 15 bin dönümlük alanı ilaçladı. Bu sayede traktörle yapılan ilaçlamada ezilmelerden kaynaklı ürün kaybının önüne geçilirken, 100 dönümlük alan için de 10 litre mazot kullanıldı. 
Derik ilçesine bağlı kırsal Denktaş Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Abdulkadir Vural, yaklaşık 2 bin dönümlük ekili arazisini ilk kez dron ile ilaçladı. Vural, bu sayede traktörle yapılan ilaçlamada ezilmelerden kaynaklı ürün kaybının önüne geçerken, her 100 dönüm için 10 litre mazot kullandı. Arazisine buğday ektiğini söyleyen Vural, “Daha evvel eski yöntemle ilaçlama yapılıyordu. Bu yüzden lastik izlerinden bayağı zarar görüyordu. Ürün kaybı da yok denilecek kadar az, sudan tasarruf ediliyor. 800 litre su konulurken, dron, çok az su konulan miktarıyla ilaçlamayı gerçekleştiriyor. Gayet memnunuz” dedi.
Hem çiftçi hem de dron kullanıcısı olan Ebubekir Ektiren ise 10 litrelik yakıt ile 100 dönümlük tarım alanının ilaçlandığını ve bu sayede ilaç kaybı ile su israfı olmadığını ifade ederek, “Bu sene ilçemize ilk defa bu teknolojiyi getirdik. Her şeyden tasarruf ediyoruz. Ürüne daha çabuk ulaşabiliyoruz. 15 günlük ilaçlama sürecimizde 15 bin dönüm tarım alanının ilaçlamasını yaptık. Traktörle yaptığımızda yüzde 5’lik bir kayıp oluşuyordu. Bununla ise 2,5 ton ürün kayıp olmamış oldu. Buğday olarak paraya çevirirsek yaklaşık 15 bin TL gibi bir rakam tutuyor. Bu da çiftçinin cebinde kalıyor” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!