Başbakan Yardımcısı Şimşek Mardin’de; 'Yatırımlar bölgede iş ve aşa dönüşecek'

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Şimşek Mardin’de; Yatırımlar bölgede iş ve aşa dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2017 18:53

Başbakan Yardımcısı Şimşek Mardin’de; 'Yatırımlar bölgede iş ve aşa dönüşecek'

Haberin Devamı

Nezir GÜNEŞ/ MARDİN,(DHA) - BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ndeki Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri'ni ziyaret etti. Şimşek, "Yatırımlar bölgede iş ve aşa dönüşecek. Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bugün sabah saatlerinde bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Mardin'e geldi. Mehmet Şimşek’i Mardin Havalimanı'nda Vali Mustafa Yaman, AK Parti milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ile Orhan Miroğlu,  AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, kurum müdürleri ve il protokolü karşıladı. Ankara’dan özel uçakla kente gelen Başbakan Yardımcısı Şimşek, beraberindeki heyetle havalimanından Mazıdağı ilçesine geçti. İlçede esnafı ziyaret eden  Şimşek, bazı esnafla Kürtçe sohbet etti. İlçe Meydanı’ndaki bir çay bahçesinde oturan Şimşek, buradan Mazıdağı Belediyesine geçti. 
AŞIRI SICAK NEDENİYLE MİNİBÜSLE GEZDİ
Mazıdağı Belediyesi'ni ziyaretinin ardından Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisini ziyaret eden Şimşek, 2018 yılı ortasında üretime başlaması planlanan tesis ile ilgili burayı işleten Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'den bilgi aldı. Havanın sıcak olmasından dolayı ceketini çıkarmak zorunda kalan Şimşek, alanın geniş olması nedeniyle tesisi araç içinde gezdi. Tesiste çalışan işçilerle öğle yemeğinde bir araya gelen ve onlarla hatıra fotoğrafı çektiren Şimşek, Mazıdağı ziyaretinin ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi, Valilik ile AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.
CAZİBE MERKEZLERİNE GÜÇLÜ YATIRIM TALEBİ VAR
Valilik ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Şimşek, özel sektör tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan 1,1 milyar dolarlık yatırımın,Cumhuriyet tarihimizde yapılmış en büyük yatırım olduğunu belirterek, "Bu yatırımın en önemli özelliği de orta ve uzun vadede gerek ithalatı 600 milyon doların üzerinde azaltarak, gerekse ihracat potansiyeli olarak belki de yıllık 1 milyar dolar Türkiye'nin dış ticaret açığını potansiyel olarak azaltabilecek projelerdir. Diğer önemli bir husus da Türkiye'nin batısından hammaddenin, burada işlenerek bütün dünyaya buradan satılacak olmasıdır. Yatırımlar bölgede iş ve aşa dönüşecek. Cazibe merkezlerine ilişkin güçlü bir yatırım talebi var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın talimatlarıyla, özellikle kalkınma bakanımız yoğun bir çalışma içerisindedir. Çok kısa bir süre içerisinde değerlendirmeleriyle birlikte tamamlanacak ve hızla bu yatırımların bölgede iş-aşa dönüşmesi, özellikle istihdam alanında Türkiye’nin yeni bir büyüme motoru için gerekeni yapacağız, yapıyoruz. Mazıdağı’nda entegre tesis 17 ayrı fabrika gibi düşünülmelidir. Mazıdağı’ndaki entegre tesisin, özel sektörde, Cumhuriyet tarihi boyunca Doğu ve Güneydoğu’ya üretim alanında yapılan en büyük yaptırımdır. Çok büyük bir entegre yatırımıdır. Türkiye’nin dış ticaretini orta ve uzun vadede 1 milyar dolara yönelik iyileştirecek bir yatırımdır. İstihdam sağlayacak bir yatırımdır. Bunun Mardin’de olması bizim için ayrı bir sevinç kaynağıdır. Bu türden projelere zaten destek veriyoruz. Cazibe merkezleri kapsamında da inşallah bu ölçekte olmasa da orta ölçekte, büyük ölçekte birçok yatırımın önünü açacağız" dedi.
BÖLGEMİZDE HUZURU, BARIŞI, KARDEŞLİĞİ TESİS EDECEĞİZ
100 bin TL yatırım yapanlara 116 bin TL’lik destek verdiklerine değinen Şimşek, yatırımlar için bölgenin huzura ve güvene ihtiyaç duyduğunu söyledi. Şimşek, "Terörle mücadelede kararlıyız. Ciddi bir mücadele var, başarı var. Bölgemizde huzuru, barışı, kardeşliği tesis edeceğiz. Altyapı konusunda hükümetlerimiz döneminde açık önemli bir ölçüde giderilmiştir. Gerek karayolunda, gerek havalimanlarında önemli yatırımlar yaptık. Şimdi demiryollarına öncelik veriyoruz. Ciddi bir şekilde altyapı noktasında bir seferberlik var. Yetişmiş elamana ihtiyacımız var. Bu konuda da tüm illerimizde üniversiteler, teknik okullar, meslek liseleri, meslek yüksek okulları konusunda bir seferberlik içerisindeyiz. Dolayısıyla yetişmiş eleman noktasında açığı hızla gideriyoruz. Altyapı noktasında şimdi teşvik meselesi var. Hatırlarsanız 6’ıncı bölgeye bölgesel teşvikler kapsamında inanılmaz teşvikler verdik. 100 bin TL yatırım yapan yatırımcıya dolaylı, doğrudan, vergi indirimleri, prim indirimleri destekleri gibi konularda 116 bin lira destek verdik. Terör örgütü maalesef bu bölgenin refahını, huzurunu, barışını kardeşleştiğini arzulamıyor, bu çok açık ve net. Ondan dolayı biz mesafe kat ettiysek de şimdi inşallah vatandaşımızla aradan çıkartıyoruz. Bu cazibe merkezleriyle de hiçbir dönemde olmadığı gibi devlet elini taşın altına koydu. Hükümetimiz elini taşın altına koydu. Yatırım için ortam var, gerekli destekler var, gerekli talep var. Yakın coğrafyamızda sıkıntılar var ama hiçbir sıkıntı ilelebet devam etmez. Biz uzun vadeyle, perspektifle Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştırıyoruz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  Mardin’deki temaslarının ardından Ankara'ya gitmek üzere Diyarbakır’a geçecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!