Yüksel, "2018 beklentimiz istikrar"

Güncelleme Tarihi:

Yüksel, 2018 beklentimiz istikrar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 14:36

Yüksel, "2018 beklentimiz istikrar"

Haberin Devamı

SALİHLİ Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2017 yılı son meclis toplantısı yapıldı. Gelir gider hesaplarının oylandığı ve yeni yılın bütçesinin oluşturulduğu toplantıda konuşan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, iş dünyası olarak yeni yıldan hem siyasi hem de ekonomik alanda istikrar beklediklerini söyledi.

Yılın son Meclis toplantısını meclis üyelerinin yanı sıra meslek komitelerinin de katılımıyla genişletilmiş olarak gerçekleştiren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, 2018 yılı bütçesini 1 milyon 850 bin TL olarak belirledi. Gelir gider hesaplarıyla ilgili oylamanın yapıldığı toplantıda, önümüzdeki yıl için uygulanacak üye aidat ve tarifelerde değişiklik yapılmaması konusunda Yönetim Kurulu'nun teklifi kabul edildi.

Salihli Ticaret ve Sarnayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, yaptığı değerlendirme konuşmasında, göreve geldikleri 5 yıldan bu yana üye aidatları ve hizmet ücretlerine hiç zam yapmadıklarını, odayı rantabl bir şekilde yönettiklerini ifade etti. 2017 yılının ekonomide olumlu ve olumsuz izler bırakarak geçtiğini belirten Yüksel, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileriyle piyasaların iyi bir dönem geçirdiğini kaydetti. Kredi geri ödemelerinin başlamasıyla önümüzdeki yıl sıkıntıların ortaya çıkacağına işaret eden Yüksel, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yılda Nefes Kredisi, KOSGEB ve KGF kanalıyla ülke genelinde firmalar yaklaşık 235 milyar TL kredi kullandı. Piyasalar en olumlu dönemini geçirdi. Büyüme rakamları 3. çeyrekte 11.1 oldu. Geri ödemesi başlayan kredilerin piyasaları gittikçe daraltacağını özellikle 2018 ilk çeyreğinde piyasalarda sıkıntı olacağını öngörüyoruz. Yeni kredilerin kullandırılacağı konuşuluyor ama ne zaman kullandırılır, bu sorunları ne ölçüde çözer, bekleyip göreceğiz."

Enflasyonun iki haneli rakamlara çıkmasının endişe verici olduğunu vurgulayan Yüksel, bankaların kredi faiz oranlarının da giderek yükselmesinin yatırımlar açısından sıkıntı oluşturacağını ifade etti. İstihdam seferberliğine rağmen kayıtlı işsiz sayısının 3 milyon 400 bin olduğuna dikkat çeken Yüksel, üniversite mezunlarında işsizlik oranının yüzde 21'e ulaştığını vurguladı.

Yeni yılda öncelikli beklentilerini hem siyasi hem de ekonomik alanda istikrar olarak ifade eden Yüksel, 2018 yılı ile ilgili öngörülerini ve beklentilerini şöyle sıraladı:

"Kredi faizlerinin çok yüksek olması iş dünyasının maliyetlerini etkilemektedir. Faizlerin bir an önce düşürülmesini bekliyoruz. ABD Başkanı Trump'ın akıl almaz yönetim şekli dünyamızı gün geçtikçe daha karmaşık bir duruma sokmakta, ülkeleri savaşın eşiğine getirmektedir. FED'in faiz artırımı eğiliminde olması, ülkemizde dövizin ve faizlerin artmasına neden olmaktadır. Asgari ücret halen net 1404 TL olup işverene maliyeti 2 bin 88 TL'dir. 2018'de asgari ücret yüzde 10 artışla 1550 TL olursa, işverene maliyeti 2 bin 310 TL civarında olacaktır. Devletimizin iki yıldır asgari ücretliye verdiği destek bu sene maalesef olmayacak. Bu da yoğun işçi çalıştıran firmalarımıza ek maliyetler getirerek zor duruma sokacaktır. 2018 yılı kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkartıldı. Bu da bizler için olumsuz bir gelişmedir. Diğer taraftan, vergisini düzenli ödeyen firmalara yüzde 5 indirim uygulanması da olumlu bir gelişmedir."

ABD doları ve euro'nun TL karşısında yüksek oranlı artışının da olumsuz havayı artırdığını belirten Yüksel, döviz geliri olmayan üyelerine döviz ile borçlanmamaları tavsiyesinde bulundu.

Ekrem ÇAĞLAR / SALİHLİ (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!