Bakırçay'dan 860 bin metreküp rüsubat çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bakırçaydan 860 bin metreküp rüsubat çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 12:37

Bakırçay'dan 860 bin metreküp rüsubat çıktı

Haberin Devamı

MANİSA'nın Soma ilçesinde 20 bin dekar araziyi sel baskınlarından korumak amacıyla Bakıçay yatağında yapılan çalışmayla, 860 bin metreküp rüsubat (toprak çöküklüğü) çıkartıldı. Bu rakamın Devlet Su İşlerinin (DSİ) Soma'da inşa ettiği Yağcılı Göleti'nin su tutma kapasitesine eşit olduğu belirtildi.

DSİ Genel Müdürlüğü'nce Bakırçay'ın Soma bölümünde, 2017 Ekim ayında start verilen çalışmaların ilk etabında, Savaştepe Köprüsü ile Soma Arıtma Tesisi arasında kalan yaklaşık 1600 metrelik kısım temizlendi. Bu bölümde nehir yatağından yaklaşık 320 bin metreküp rüsubat çıkarıldı. 2. kısımda ise Soma Arıtma Tesisi ile Çerkez Hamidiye Köprüsü arasındaki 7 kilometrelik alanda çalışma başlatıldı. 2018 yılı boyunca süren çalışmada, 14 bin 250 metrelik nehir yatağından 11 bin 200 metrelik kısımda ıslah çalışmaları bitirildi. Bu bölümde ise 540 bin metreküp rüsubat çıktı. Çalışmalarda çıkartılan rusubatın, inşaatı süren Soma Yağcılı Göleti'ni dolduracak miktara ulaştığı belirtildi. 860 bin metreküp rüsubat çıkartılan nehir yatağındaki çalışmalar tamamlandığında, 20 bin dekar arazide su baskını riskinin minimize edilmiş olacağı belirtildi.

DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, "Vatandaşımızın bilinçsizce attığı binlerce metreküp evsel ve sanayi atığını Bakırçay'dan çıkardık. Bölgedeki taşkın riskini azalttık. Ancak nehir yataklarına evsel ve sanayi atıkları bırakılırsa yine Bakırçay dolar ve tıkanır. Vatandaşımızı uyarıyorum kendi toprakları gibi nehir ve dere yataklarına sahip çıksınlar" diye konuştu.

Ayrıca DSİ 2. Bölge Müdürlüğü'nün, Bakırçay üzerine bir de köprü inşa ettiği belirtildi.

SOMA (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!