Salihli'de 'Üretimden İhracata Üzüm' paneli

Güncelleme Tarihi:

Salihlide Üretimden İhracata Üzüm paneli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2020 11:03

Salihli'de 'Üretimden İhracata Üzüm' paneli

Haberin Devamı

MANİSA'nın Salihli ilçesinde  'Üretimden İhracata Üzüm' konulu panel düzenlendi.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Lidya Sardes Hotel'de düzenlenen panele,  Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Kuru Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Birol Celep, Yaş Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Dilek Poyraz, Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Oğuzhan Soltekin ve Kuru Meyve İhracatçılar Birliği Ziraat Mühendisi Oğuz Aşıcıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Paneli, Manisa Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, MHP'li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, ihracatçılar ve üzüm üreticileri izledi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa  İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Üzüm bölgemizde herkes tarafından yakinen bilinen bir üründür. İlimizde 800-900 bin dekar alanda üretimi yapılan ve yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracata konu olan üzüm, ülkemiz için stratejik bir ürün olup kıymetli tarımsal bir üründür. Üzüm bakım ve emek isteyen bir ürün. Yeni bir sezon başlıyor, baharla birlikte bağlarımız uyanmaya başlayacak. Bugünden bu paneli düzenliyoruz ki, ihracata konu olan ürünü bugünden iyi çalışmak içindir" dedi.

'BÖLGENİN EN ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNÜ'

MHP'li Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa'nın Türkiye'deki üzüm üretiminde birinci sırada yer aldığını belirtip, "Salihli ise kuru üzüm üretiminde ilk sırada. Çünkü Salihli Ovamız'da üreticiler beyaz altın pamuğu terk edip, üzüme yöneldi" dedi. Paneli izlemeye gelen Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam da, Salihli'de 120 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını vurgulayıp, "2019 yılında ilçemizde 45 bin ton kuru üzüm, 20 bin ton ise sofralık üzüm yetiştirilmiştir. Üretilen kuru ve sofralık ürünlerin tamamına yakını ise ihracat edilip, Manisa ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlanmıştır" dedi.

'ÜZÜM STRATEJİK BİR ÜRÜN'

Manisa Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı da üzümün Manisa ve bölgenin dinamiği konumunda olduğunu söyledi. Sandıkçı, "Çekirdeksiz kuru üzüm bölgemizin ve ülkemizin ayrıca ekonomimizin temelidir. Ülkemizdeki üzümün yüzde 90'ı Manisa'da yetişmektedir. Üzüm, zeytin ve tahılla beraber insanlığın varoluşundan bu yana stratejik bir üründür. Bölgemiz üzüm ve zeytin alanında zengin olmasından dolayı ticarette para ilk kez bu topraklarda icat edilip, ilk kez kullanılmıştır. Paranın kullanılmasıyla da dünyada ekonomi ve ticaret hız kazanıyor" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Altındişli modaretörlüğünde 'Üretimden İhracata Üzüm' konulu panel gerçekleştirildi. Panelistler, katılımcılara üzümün  üretilmesinden, ihracatına kadar dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Protokol üyeleri katıldı. Salihli'de düzenlenen panele Manisa Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, Kaymakam Mehmet Kamil Sağlam, Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Balık, İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mehmet Alşen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, siyasi parti temsilcileri, üreticiler ve ihracatçılar katıldı.

Emre SAÇLI / SALİHLİ (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!