Ankara'daki terör saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Ankaradaki terör saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 16:24

- Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri psikiyatrist Duran:"Bu zor dönemde kucaklaşmanın, bir araya gelmenin, birbirimizi dinlemenin ve güzel yönlerimizi ortaya çıkararak paylaşmanın bundan sonra oluşabilecek şiddeti azaltacağını düşünüyorum"

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Şahut Duran, terör saldırılarının toplumda tedirginliğe yol açtığını belirterek, "Bu zor dönemde kucaklaşmanın, bir araya gelmenin, birbirimizi dinlemenin, güzel yönlerimizi ortaya çıkararak paylaşmanın bundan sonra oluşabilecek şiddeti azaltacağını düşünüyorum" dedi.

Duran, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde katıldığı bir programda, Ankara’daki terör saldırısına ilişkin soruları cevaplandırdı.

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde de uzman psikiyatrist olarak görev yapan Duran, Ankara’daki terör saldırısının toplumda tedirginliğe neden olduğuna dikkati çekti.

Benzer olaylar çoğalınca toplumda kanıksamanın oluştuğunu vurgulayan Duran, "Tramvaya ve şiddete alışmaya başlıyor toplum. Bu belki bir savunma mekanizması ama aynı zamanda toplumda bir duyarsızlaşmaya da neden oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Dernek olarak "psikososyal dayanışma ağı" oluşturduklarını ve terör olaylarından etkilenen insanlara yardım etmeye çalıştıklarını anlatan Duran şunları söyledi:

"Patlamadan etkilenen insanlara destek vermeye çalışıyoruz. Bu süre içinde edinilen izlenimlerde patlamalara yönelik kayıtsızlığın çok fazla olduğunu gördük. Bu tip olayları takip eden insanların daha fazla etkilendiğini görüyoruz. Sağlık çalışanları, emniyet ve gazeteciler bu işin içinde olan kesimlerdir. Bunların daha fazla etkilendiğini düşünüyorum."

- Medyanın rolü

Böylesi terör saldırılarında medyaya da önemli görevlerin düştüğünü kaydeden Duran, haberlerde kullanılan dil ve görüntülerin önemine işaret etti.

Duran, "Patlama sonrası ortada duran cansız bedenlerin, parçaların da medyada yer almamasını öneriyoruz. Çünkü bu hakikaten durumu dramatize ediyor. İnsanları daha kötü hale sokabiliyor. Şiddet sadece bombalarla olmuyor sözlerle de oluyor. Siyasi temsilcilerin, sivil toplum kuruluşların kullandıkları dili daha sevgiye ve insanları kucaklayan, insanların arasındaki öfke ve nefreti daha azaltacak söylemlerin öne çıkması gerekmektedir" tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

Terör olaylarından sonra toplumun kucaklaşması gerektiğine işaret eden Duran, şunları kaydetti:

"Paylaşmak, bu zor dönemde kucaklaşmak, bir araya gelmek, birbirimizi dinlemek, güzel yönlerimizi ortaya çıkarmak, güzel şeyleri paylaşmanın bundan sonra oluşabilecek şiddeti azaltacağını düşünüyorum. Tam tersine ötekileştirdiğimiz, toplumun dışına atılan insanların bir şekilde şiddete eğilimlerinin artacağını düşünebiliriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!