Soma Faciasının Yıl Dönümü

Güncelleme Tarihi:

Soma Faciasının Yıl Dönümü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 14:22

İHD: TÜRKİYE’DE HER SAAT 80 İŞ KAZASI YAŞANIYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Facianın yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya İHD Başkanı Servet Akbudak, “Soma’da yaşanan iş cinayeti kaza değil katliamdır” dedi.
Tam bir yıl önce bu gün 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma İlçesinde Soma Holding’e ait kömür madeninde yaşanan feci kazada 301 madenci yaşamını yitirdi. Konu ile ilgili İHD dernek binasında basın açıklaması yapan Şube Başkanı Servet Akbudak, “Kar amaçlı emek ve insan düşmanı politikalar devam ettiği sürece bu iş cinayetleri ne ilk ne de son olacaktır. Bu iş cinayetleri asla kader olamaz” dedi.
Türkiye’de 1941 yılından bu yana sadece maden ocağı kazalarında 3 binden fazla işçini hayatını kaybettiğini belirten Akbudak, 100 binden fazla işçinin de bu kazalarda yaralandığını söyledi.
Türkiye’deki maden kazalarından örnekler veren Akbudak, “Türkiye ölümlü kazalarda Avrupa birincisi, Çin’den sonra dünya ikincisi olarak yer almaktadır. Soma Kömür İşletmeleri’ndeki ölümlerin neden kaynaklandığı hâlâ açıklanamadı. Trafo patlaması denildi, işçilerin çıkış yollarının kapanması sonucu karbondioksit zehirlenmesi denildi. Ancak gerçek neden açıklanmadı” diye konuştu.
Türkiye’de her saat 80 iş kazasının yaşandığını ve yılda 706 bin işçinin iş kazası gerçeği ile karşılaştığını belirten Akbudak, her 10 iş kazasından sadece 1’inin SGK kayıtlarına yansıdığını iddia etti. Güvenli çalışma ve yaşama hakkının temel insan hakkı olduğunu belirten Akbudak, “Ekonomik ve sosyal haklar kavramı içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla çalışma alanında yaşanan iş cinayetleri ağır insan hakları ihlali anlamına gelmektedir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!