Yonca tarlasında kaçak kazıda 1400 yıllık mozaik bulundu

Güncelleme Tarihi:

Yonca tarlasında kaçak kazıda 1400 yıllık mozaik bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 11:35

Yonca tarlasında kaçak kazıda 1400 yıllık mozaik bulundu

Haberin Devamı

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA) - KONYA'nın Beyşehir İlçesi'nde, daha önce yonca tarlası olarak kullanılan arazide, insan, hayvan figürleri ve kitabenin yer aldığı 1400 yıllık olduğu belirtilen taban mozaiği bulundu.
Beyşehir'in Yunuslar Mahallesi'nde bulunan taban mozaiğinin, geçen yıl Aralık ayında kaçak kazı ihbarı sonucu tespit edildiğini belirten Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, "Burası Beyşehir merkezine yaklaşık 30 metre uzaklıktaki Yunuslar Mahallesi. Kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine burada taban mozaiği olduğunu tespit ettik. Buranın tespitini sağlayan arazı sahibine de teşekkür ediyoruz. Arazinin kamulaştırılması için de çalışmalara başladık" dedi.
Taban mozaiğinin tespitinin ardından 60 metrekarelik alanda kazı çalışmaların sürdüğünü ifade eden Benli, şunları söyledi:
"Mozaiğin tespitinin ardından bakanlığında izniyle bu yıl kazı çalışmalarına başladık. Burası geçiş boğazları açısından da önemli bir merkez. Yapmış olduğumuz bu çalışma esnasında, kaynaklarda 'Konan' diye bir isim geçmektedir. Buradaki kapı ağzındaki satır, hemen üst kısmında ise bir satırlık bir kitabesi bulunmaktadır. Muhtemelen burayı bir villa olarak düşünmekteyiz. Tabii kazı devam ettiği sürece farklı şeyler çıkabilir. Mekanların kullanım farklılıkları da ortaya çıkabilir ama şu anki olaya bakıyoruz. Konya Bölgesi’nde mozaik elbette var ama ilk defa Konya Bölgesi’nde böyle bir figürlü, bu kadar güzel bir mozaik tespit edilmiş oldu."
Mozaiğin ortasında çok büyük bir vazo ve vazodan çıkan kuru dalların bulunduğunu ifade eden Benli, "Kenardan başlarsak, kenarda önce dalga motifleri, daha sonra ise yine yapraklar içerisinde balık, vazo, bereketi simgeleyen nar, diğer motifler onu takip ediyor. Orta kısma geldiğimiz zaman ortada bir vazo, vazonun çok büyük dalları devam ediyor, vazonun hemen sağında ve solunda bölgenin hayvanları diyebileceğimiz dağ keçileri ve ceylanlar resmedilmiş. Üst tarafta bir keklik, hemen yanında ise kafesli bir akbaba kuşu, iki tane aslanın farklı bir şekilde resmedilmiş olması. Özellikle ana konuyu tema eden aslanla savaşan bir savaşçının mızrağıyla birlikteliğini konu almaktadır. Üst tarafında ise iki tane tavus kuşu bulunan bir vazodan, su içiyor" dedi.
Mozaiğin çok bir tahribata uğramış olduğunu ifade eden Benli, tahribatlarında restorasyon çalışmalarıyla giderilmeye çalışacağını ifade etti. Benli, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve çalışmalar tamamlandıktan sonrada buranın turizme kazandırılacağını kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!