Pancar üreticisi mutlu

Güncelleme Tarihi:

Pancar üreticisi mutlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2019 09:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya’da gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada tarıma özel bir yer ayırırken şeker pancarı üreticisini sevindirecek iki müjde verdi. Konuşmasında pancar üreticilerine ayrı bir yer ayıran Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasını yapacakları düzenleme ile %2,5 olarak uygulayacaklarını duyurdu ardından da şeker pancarı alım fiyatını 235 TL/Ton’dan 300 TL/Ton’a çıkardıklarını söyledi. 

Haberin Devamı

Pancarın depolanamayan, tarladan fabrikaya giden tek alıcılı bir ürün olduğunu hatırlatan ve üreticilerin bölgesindeki şeker fabrikası dışında bir yere ürününü satmasının mümkün olmadığını, bu nedenle üreticinin tek alıcılı sistemde mağdur olmaması için özelleştirme sonrası en önemli hususlardan birinin pancar fiyatının devlet tarafından belirlenmesi olduğunu vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Biz bütün yatırımcıların, sektördeki bütün işletmelerin iyi niyetinden, samimiyetinden eminiz. Ancak, güven tedbire mani değildir. Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklama ile pancar hasadının başlamasına kısa bir süre kala pancar üreticisinin ne olacak endişesini ortadan kaldırıp, pancar üreticisinin yüreğine su serpmekle kalmadı, açıkladığı 300 TL’lik alım fiyatı ile pancar üreticisini piyasaya da ezdirmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız, verdiği diğer müjde ile yani NBŞ kotalarının %2,5 olarak uygulanacağı açıklaması ile de güvenilir ve sağlıklı gıda ile ülke insanımıza, pancar şekeri pazarını koruyarak da pancar üretiminin sürdürülebilirliğine dolayısıyla da pancar üreticisine sahip çıktı.”

Haberin Devamı

PANCAR FİYATININ BELİRLENMESİNDE DEVLETİN GÜVENCESİ DEVAM EDİYOR

“Özelleştirme sonrası, şeker sanayimizin ayakta kalabilmesi, şeker pancarı tarımının sürdürülebilmesi için en önemli, hatta hayati önemdeki husus şeker pancarı fiyatının ne şekilde ve kimin tarafından belirleneceği hususuydu. Çünkü pancarın tek alıcısı üretimin merkezinde yer alan fabrikadır. Fiyat belirlenmesinde bir piyasa oluşturucunun olmaması durumunda ülke genelinde farklı fiyatlar ortaya çıkabilir ve bazı bölgelerimizde üreticinin tek alıcı karşısında güçsüzlüğü, ürününü de bölgesi dışında bir yere satma imkânının olmadığı düşünüldüğünde çiftçinin kaybedeceği ve pancar tarımının sürdürülemeyeceği fiyatlar ortaya çıkabilirdi. Bu ihtimal özelleştirme sürecinde hem üreticiyi hem de üretici örgütlerini en çok endişelendiren hususlardan biriydi. Şeker pancarı çiftçi ile işletmenin imzaladığı sözleşme ile o bölgedeki fabrika için üretilen bir üründür. Yani pancarı söküp, depolayıp en iyi fiyatı verene satmak mümkün değildir. O nedenle çiftçi ile işletme arasında güven unsuru ve karşılıklı kazanç bu ticarette en önemli husustur. Pancar üreticileri olarak teşekkürü borç biliyor, şükranlarımızı arz ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!