KONYARAY Banliyö Hattı’nda imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

KONYARAY Banliyö Hattı’nda imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2020 13:59

KONYARAY Banliyö Hattı’nda imzalar atıldı

Haberin Devamı

Mehmet IŞIK/KONYA,(DHA)- KONYA Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek KONYARAY Banliyö Hattı’nın imzaları Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından atıldı. Konya için tarihi bir gün yaşandığını belirten Başkan Altay, birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hattın ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacağını söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü ortaklığı ile hayata geçirilecek KONYARAY Banliyö Hattı Projesi’nin imza töreni gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya tarihi açısından çok önemli bir gün yaşadıklarını ifade etti.
'KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI'
Büyükşehirlerin en büyük sorununun trafik olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, “Konya trafik yoğunluğu açısından şu anda kriz oluşturacak bir durumda değil. Birçok uluslararası kuruluşun yaptığı değerlendirmeye göre sıralamada iyi durumdayız. Ama Konya çok hızla gelişiyor. Gerekli tedbirlerin alınması için bu dönemde çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Şu anda Konya Metrosu’nun şantiye kurulum aşaması tamamlanmak üzere. İnşallah bu yıl inşaatına başlanacak. Konyamız açısından önemli bir dönüm noktası olan metro ile Konya, metrosu olan şehirler statüsüne de kavuşmuş olacak” dedi.
HATTIN UZUNLUĞU 26 KİLOMETRE
 Başkan Altay, ''Çünkü şehirde yolcu trafiğinin oluştuğu ama bizim toplu ulaşım aksımızın olmadığı bir hatta yolcu taşımaya başlamış olacağız. Proje İki etaptan oluşuyor. Birinci etap Konya Garı ve havaalanı 17.4 kilometre; ikinci etapta Yaylapınar’dan başlayıp Organize Sanayi Bölgesine kadar olan 26 kilometrelik hatta Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak. Bu, yıllardır üzerinde konuşulan bir projeydi, hayata geçirmek bugüne nasip oldu. Projede büyük emeği olan TCDD Genel Müdürümüze sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Bu projeler tamamlandığında Konya’nın 21.1 kilometre metro hattına, 26 km banliyö hattına sahip olacağını belirterek konuşmasını sürdüren Başkan Altay, “Ayrıca şu anda projelerini tamamladığımız, bütçesini hazırlamak için çalıştığımız Barış Caddesi Tramvayı 16 kilometre ve Adliye-Şehir Hastanesi Tramvayı 1.4 kilometreden oluşuyor. Onlar da tamamlandığında bu dört yıllık sürede Konya, 65 kilometre yeni raylı sistem hattına kavuşmuş olacak. Bu, bugün kullandığımız hattın yaklaşık iki buçuk katı” diye konuştu.
KONYARAY, ANA ULAŞIM HATLARINA ENTEGRE BİR ULAŞIM SAĞLIYOR 
Banliyö hattı projesinin duraklarıyla ve güzergahlarıyla Konya’ya önemli katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: “Aslında her ne kadar yatırım bedeli metro kadar yüksek olmasa da metro standardında bir iş yapıyoruz. Yıllardır Organize Sanayi Bölgesindeki hemşehrilerimizin toplu ulaşıma ulaşması için çeşitli projeler yürüttük ama bugün bunu ilk kez imza altına almış oluyoruz. Böylece 2.600’e yakın servis aracının trafik yoğunluğuna neden olmasından da kurtulmuş olacağız. Ayrıca KONYARAY’ın bir özelliği de Konya Ana Ulaşım Hatlarına entegre bir ulaşım sağlıyoruz. Hem Meram Belediyesi bölgesinde hem de Yeni Yüksek Hızlı Tren Garından metro hatlarımıza entegreli sistemle kavuşmuş olacak. Böylece vatandaşlarımız bir yerden bir yere giderken hem mevcut tramvayımızı hem metroyu hem de KONYARAY’ı kullanma imkanına kavuşacak. İnşallah bu yıl içinde bununla ilgili ihale sürecini başlatmayı planlıyoruz. 17.4 kilometre ve sonrasında da 26 kilometre hat en kısa sürede tamamlanarak hizmete geçmiş olacak. Taşıt alımı Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülüyor. İnşallah bu yıl da onun çalışmasına başlamış olacağız. Ayrıca bu projenin bir diğer özelliği de Konya Havaalanını ilk kez raylı sisteme bağlamış oluyoruz. Bugüne kadar havaalanı, raylı sistem toplu ulaşım alanımızda değildi. Böylece havaalanı, yeni otogarımız, yeni gar binamız, eski gar binamız birbirine entegreli bir sistem haline gelmiş olacak. Burada başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Konya’yı her zaman önemsiyor ve bu projelerin yapılmasında talimatlarıyla da bize destek veriyor. Biz, Konya olarak her zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında dimdik durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz inşallah. Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan başta olmak üzere bakanlarımız, Valimiz, milletvekillerimiz, Genel Başkan Yardımcımız, İl Başkanımız, belediye başkanlarımız, hep birlikte Konya’ya hizmet etmek için çaba sarf ediyoruz. Konya’nın bu birlik ve beraberliği birçok projenin hayata geçmesine de vesile oluyor. Şehrimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.   
KARAYOLUYLA 1 SAAT SÜREN YOLCULUK 30 DAKİKAYA DÜŞECEK 

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, “Banliyö hatları kent içi raylı sistem hatlarına entegre edilerek daha hızlı, güvenli ve hesaplı ulaşımı sağlayacak. Toplu taşımanın kapsadığı alan genişleyecektir. Son dönemde yeni hatlar ve yeni araçlarla güçlendirilen hafif raylı sistemin banliyö hatları ile desteklenmesi Konyalı hemşerilerimizin günlük yaşamlarını daha da kolaylaştıracaktır. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğini yürüttüğümüz KONYARAY yerel yönetimlerle gerçekleştireceğimiz en önemli ulaşım projelerinden biridir. Birinci etap 17.4 kilometre olan ve tamamlandığında 26 kilometre uzunluğuna sahip olacak projede karayoluyla 1 saat süren yolculuk 30 dakikaya düşecektir. Günlük 90 bin yolcuya hizmet verecek. Bu güzel projede TCDD olarak her türlü desteği vereceğimizi ve bir an önce tamamlanması içinde gece gündüz çalışacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!