Sağlık müdüründen Ramazan'da beslenme önerisi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık müdüründen Ramazanda beslenme önerisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2017 12:40

Sağlık müdüründen Ramazan'da beslenme önerisi

Haberin Devamı

İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mürsel Durmaz Ramazan ayında tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftardan sonra birer saat arayla küçük porsiyonlarla beslenilmesini, yemekten sonra sindirim için yürüyüş yapılmasını önerdi.

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mürsel Durmaz Ramazan ayında oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu. Kocaeli'de ilk gün 16 saat 55 dakika oruç tutulacağını belirten Mürsel Durmaz, Ramazan ayında, sağlığı korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini, günde 3 ana öğün olan beslenme düzeninin Ramazan'da günde 2 öğüne düştüğünü söyledi. Durmaz, Ramazan ayının sadece ruh ve kalbin huzurlu bir nefes aldığı zaman dilimi değil, aynı zamanda bedenin de yeme içme perhizi ile dinlendiği bir ay olduğunu vurgulayarak, "Oruç tutacak kişilerin Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir. Gün içinde sıvı kaybı fazla olduğu için özellikle Ramazan ayının yaz mevsiminde olması bu kaybı daha da artırdığından bol sıvı alınmalı, oruç tutulmayan saatlerde 2 ila 2,5 litre kadar su içilmelidir. Suyun yanı sıra az şekerli meyve kompostoları, maden suyu, kavun-karpuz gibi sulu meyvelerle de sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Hayatımızın her döneminde olduğu gibi mübarek Ramazan ayında da amaç yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir" dedi.

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek yerine kısa mesafeli yürüyüşler yapmanın sindirime yardımcı olacağını ifade eden Durmaz, "Ramazan ayında yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Oruç tutan bazı vatandaşlarımızın, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olmaktadır. Bu tür sağlık sorunları yaşamamak için yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır. Öğünler sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından son derece önemlidir. Kafein içeren içecekler ve gazlı meşrubat yerine süt ve ayran tercih edilmelidir. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Hatta mümkünse tatlı tüketilmemelidir" diye konuştu.

Durmaz, Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğunu ifade ederek, şu açıklamada bulundu:

"Özellikle haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, ızgara, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir. İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılmalı bunun yanında enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten tam buğday, ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna gibi besinler tercih edilmelidir. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya sütlü bir tatlının tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru olacaktır"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!