Kırklareli'nde 260 yıllık tarihi değirmen

Güncelleme Tarihi:

Kırklarelinde 260 yıllık tarihi değirmen
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2020 12:23

Kırklareli'nde 260 yıllık tarihi değirmen

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/PINARHİSAR(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesinde bulunan , 260 yıllık  taş değirmen üretim yapmaya devam ediyor. Rumlardan kalma tarihi değirmene, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Reis-i Cumhur  olarak (Cumhurbaşkanı) uygunluk belgesini imzaladığı ortaya çıktı.

Pınarhisar ilçesinin Kaynarca beldesinde 260 yıl önce Rumlardan  kalma tarihi taş değirmen  üretim yapmaya devam ediyor. Başta buğday olmak üzere  yüz yıllardır mısır unu da üretimi yapan değirmenin, arşivinde Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Atatürk'ün olur belgesi verdiği ortaya çıktı. Belgenin bir miras gibi saklanarak günümüze ulaşması tarihi değirmeni farklı kılarken günümüze kadar çalışır durumda olması dikkat çekiyor.

ATATÜRK İMZALI  KARARNAME

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1935 yılında üretim izni verilmesi yönünde düzenlenen kararnameyi imzaladığı  görüldüğü tarihi belgede, Başvekil olarak İsmet İnönü'nde imzası bulunuyor. Başbakanlık arşivinde bulunan ve 06.09.1935 günü  Başvakalet olarak hazırlanan Atatürk imzalı belgede şunlar yazıyor, "Kırklareli Zafer Otelde Zeki Taştan'ın  Kaynarca'da kiraladığı ve notör, elek ve vals koyarak işleteceği su değirmeninin, 2645 sayılı kanunun beşinci maddesi hükmüne göre açılmasına izin verilmesi, maliye vekilliliğinin 5/9/935 tarih ve 20970/119 sayılı teskeresi ile yapılan teklifi üzerine icra vekilleri heyetine 6/9/935 onanmıştır. "

Konuyla ilgili açıklama yapan Kaynarca Belde Belediye Başkanı Serdar Türker,  “Kaynarca tarihi taş değirmenimiz bugün 260 yaşında , Rumlardan kalan taş değirmenimiz bizim için çok değerli .Edirne’den İstanbul’a kadar Trakya’da aktif çalışan başka Tarihi Taş değirmen bulunmuyor . Tarihi değirmende özellikle mısır unu ve normal un üretiliyor . Ek’te yer alan tarihi belge çok önemli ve değerli . Cumhuriyet Arşiv kayıtlarına göre , 06-09-1935 tarihine ait bu kıymetli ve Tarihi Belge ile Ulu Önderimiz ; Mustafa Kemal Atatürk Reisi Cumhur olarak , Kaynarca Tarihi Taş Değirmeninde üretim yapılmasına uygunluk veriyor . Ayrıca Başvekil olarak İsmet İnönü ve Bakanlar kurulunun imzalarını da görüyoruz "dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!