Kırklareli'de lavanta köyleri kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Kırklarelide lavanta köyleri kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2020 15:58

Kırklareli'de lavanta köyleri kurulacak

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)-KIRKLARELİ Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Eylem Özel, "Kırklareli'de lavanta köyler kuracağız" dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kırklareli Ziraat Odası ve Kırklareli Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ile birlikte Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi'nde 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli' düzenlendi. Trakya'nın Tarım İl Müdürleri, Ziraat Odası temsilcileri, çiftçilerin katıldığı panelde konuşan  İl Müdürü Funda Eylem Özel, panelin üreticilerin tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki bilgi ihtiyacına önemli ölçüde cevap vereceğini, ilde  özellikle lavanta üretiminde önemli gelişmeler olduğunu, üretim alanının 495 dekara ulaştığını söyledi. Vali Osman Bilgin'in destekleriyle yeni projeler uygulanacağını ve özellikle kıraç arazilerin değerlendirilmesi için alternatif  bir ürün olduğunu aktaran Özel, üretim sürecinde müdürlük olarak her zaman çiftçilerin yanında olacaklarını ifade etti. Özel, Kırklareli'nin lavanta konusunun üzerine gitmesinin gerektiğini vurgulayarak, "İlçeler bazında baktığımız  üretim miktarına  baktığımız zaman  sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Isparta'da lavanta köyler var. İnşallah bizde lavanta köyleri kuracağız" dedi.

Moderatörlüğünü Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan'ın yaptığı panele Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sağdaş, Isparta'dan lavanta üreticisi Huriye Tezcan, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Önder Ayyıldız , Kırklareli'nin Demircihalil köyünde lavanta üreten Ayça Özer panelist olarak katıldı.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Önder Ayyıldız yaptığı sunumda lavanta bitkisi hakkında teknik bilgiler ile Trakya'daki mevcut durumu, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sağdaş, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde yaşanan lavanta başarı hikayesini anlattı. Kırklarelili lavanta üreticilerinden Ayça Özer ise bu işe nasıl karar verdiğini ve üretim sürecini katılımcılara aktardılar. Panelde ayrıca Isparta'dan gelen önder kadın çiftçi Huriye Tezcan'ın başarılarla dolu yaşamını anlatan bir video izlettirildi. 210 kişinin katılım sağladığı panel soru-cevap bölümünün ardından plaket töreni ile sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!